Новините Сега

Новините Сега

България Новини

Върховният съд забрани юридическата смяна на пола

Spread the love

Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) прекрати всички възможности транссексуалните хора да променят по юридически път пола си. Върховните съдии показаха, че са много разделени по този въпрос, като решението бе взето с 28 на 21 гласа.

В крайна сметка решението е, че действащото право в България „не предвижда възможност съдът да допусне промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален“. Тълкувателното решение може да бъде преодоляно с промяна в закона.

Досега част от българските съдии допускаха, че българското право позволява юридическа смяна на пола, но само изрично след съдебно решение.

Самият Закон за българските документи за самоличност казва, че при промяна на пола гражданинът е длъжен да подаде заявление за издаване на нови документи в срок до 30 дни. Част от съдиите допускаха възможност за смяна на пола при несъмнени доказателства, че това се налага.

Мнозинството от върховните съдии стъпват върху решението на Конституционния съд отпреди две години, в което се казва, че българското право разбира пола като нещо, което се определя с раждането и съществува само в смисъла на биологичен пол.

Гражданската колегия на ВКС разяснява, че юридическата промяна на пола на едно лице се отразява и на други – децата му и брачния му партньор. Имало риск от брак между хора от един и същи пол или деца с родители с еднакъв пол, което било недопустимо по конституция.

„Подобна промяна следва да се приеме за допустима само при детайлна законодателна уредба, каквато към момента липсва. Ако съдът допусне подобна промяна без детайлна законодателна уредба, това би поставило в състояние на несигурност правното положение на брачния партньор на молителя и на техните деца“, се казва в тълкувателното решение.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *