Новините Сега

Новините Сега

България Новини

В тандем с шефове на АЕЦ Овчаров прибрал 5 млн. евро от корупционни поръчки

Spread the love

Бившият енергиен министър на БСП и настоящ висш функционер на социалистическата партия Румен Овчаров и двама бивши шефове на АЕЦ „Козлодуй“ – Иван Генов и Александър Николов, са координирали помежду си вземането на комисиони. От това Овчаров е прибрал 5 млн. евро в обшорна сметка, заявиха от финансовото министерство на САЩ в петък при обявяването на санкции срещу тях тримата, бившия финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов и лидера на движение „Русофили“ Николай Малинов

За Николов и Генов се твърди, че са участвали в корупционната схема, дирижирана от Овчаров, и двамата са получили 5 млн. лв. подкупи, а Генов е поискал други 3 млн. лв., но не се посочва дали ги е получил.

И Генов, и Николов коментираха пред Mediapool, че нямат представа защо са им наложени санкции и са научили за това от медиите. Николов обясни, че ще се консултира с адвокат трябва ли да предприеме нещо. Генов пък каза, че няма да взема никакви мерки, защото не възнамерява да посещава САЩ.

„Думи нямам, пълни глупости! Какво да ги коментирам!? Да кажат къде са парите, които съм получил, и да ги вземат“, каза Иван Генов.

Според Министерството на финансите на САЩ той, Николов и Овчаров са били тандем в корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ „Козлодуй“ към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските органи чрез офшорно управление. Произтичащите от тези корупционни договори бизнес договорености са продължили поне до 2020 г., когато бизнесите, подкрепяни от Овчаров, печелят договор за услуги с АЕЦ „Козлодуй“ и му предоставят част от приходите.

„Овчаров многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“. Овчаров е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, откакто е бил министър на енергетиката“, посочва се в информацията.

Свързаните с Русия договори за ядрено гориво, договорени от свързани с Овчаров лица, са стрували на АЕЦ „Козлодуй“ до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците. Овчаров допълнително се е облагодетелствал от завишените цени на българската енергия чрез въвеждането на ненужни посредници на пазара на електроенергия. Например, въпреки че АЕЦ „Козлодуй” има договор за продажба на електроенергия директно на българската „Национална електрическа компания“ (НЕК), Овчаров е съгласувал с Николов получаването на договори за закупуване на електроенергия от АЕЦ „Козлодуй“, която те впоследствие препродават на НЕК, печелейки за сметка на държавата и българския народ, допълват още от финансовото министерство на САЩ.

Според него Александър Николов и Иван Генов са се съгласили да приемат 5 милиона лева в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на АЕЦ „Козлодуй“. Дори след напускането на поста изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, Генов е поискал 3 милиона български лева подкупи от български бизнесмени, за да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ „Козлодуй“ в полза на техните компании.

На тримата е наложена санкцията заради това, че са отговорни, съпричастни или пряко или косвено участвали в корупция, включително злоупотреба с държавни средства, присвояване на частни средства за лична облага, корупция, свързана с държавни договори или добив на природни ресурси, или подкупи.

Иван Генов беше два пъти директор на атомната електроцентрала – през 2008-2009 г. по времето на управлението на БСП и в периода 2013-2014 г. при кабинета „Орешарски“, сформиран с мандата на ДПС. При първия му мандат като шеф бе задвижен проектът за VІІ блок в ядрената ни централа, а във втория започна реализацията на проектите за удължаване на живота на сегашните ВВЕР-1000.

Александър Николов също бе директор на АЕЦ „Козлодуй“ в периода 2011-2012 г. по времето на кабинета на Бойко Борисов, преди да бъде сменен от партийния кадър на ГЕРБ Валентин Николов. Преди това е бил зам.-шеф. Такъв беше и до миналия август, когато бе освободен от поста заедно с изпълнителния директор Наско Михов, без „Българския енергиен холдинг“ да мотивира решението си.

Докато бе шеф на ядрената централа Александър Николов – през 2011 г. бе нападнат от неизвестни, пребит и получи порезна рана на ухото. Една от версиите за инцидента бе, че целта е сплашване, но така и не стана ясно за какво, както и как е приключило разследването.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *