Новините Сега

Новините Сега

България Новини

Moody’s: Влизането на България в еврозоната вероятно ще бъде отложено поне до 2025 г.

Spread the love

 

Международната рейтингова агенция ”Мудис“(Moody’s) потвърди дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута Baa1 със стабилна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите (МФ).

 

Според “Мудис“ България все още може да изпълни целта си за приемане на еврото от 2024 г., но в основния сценарий за страната е заложено, че този процес вероятно ще бъде отложен поне до 2025 година. 

 

Прогнозата на агенцията е за подкрепа за кредитния профил на България, произтичаща от перспективата за приемане на еврото, въпреки риска от забавяне.  

 

От рейтинговата агенция смятат, че инфлацията в страната ще се понижи до 6.0 % в края на 2023 г. спрямо 14.3 % в края на 2022 година. 

 

От „Мудис“ очакват реалният растеж на Брутния вътрешен продукт да възлезе на 2.7 % през 2022 г., след което да се забави до 1.4 % през 2023 г. и посочват, че тези оценки са сред най-стабилните темпове на растеж в сравнение с останалите европейски страни през тази година.

 

Очакванията на “Мудис“ са, че енергийната криза в Европа няма да отслаби съществено икономическата и фискалната позиция на страната, уточняват от МФ.

 

Анализаторите отбелязват, цитирани от финансовото министерство, че служебното правителство се е оказало ефективно в укрепването на алтернативните маршрути за доставка на газ през Гърция и Турция, както и алтернативни доставки на природен газ, най-вече от Азербайджан.

 

В края на ноември миналата година и рейтинговата агенция “S&P Global Ratings“ потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB/A-2’. България изпитва висока инфлация, което според “S&P Global Ratings“ може да представлява предизвикателство пред нейното членство в еврозоната от 2024 година, се казваше в доклада тогава.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *