Новините Сега

Новините Сега

България Новини

ГЕРБ иска проверка на платените от Шишков пътни ремонти

Spread the love

ГЕРБ иска проверка на пътищата, строени и ремонтирани през последните 2 години, откакто не са на власт, които са разплатени от служебния министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков.

Освен това настоява и за проверка на електрозахранването на обекти през последните 10 години в столичния район „Триадица“, на който Шишков е бил главен архитект. Това обявиха депутатите от ГЕРБ Николай Нанков и Росица Кирова на пресконференция в парламента.

Искането им идва след като Шишков предприе редица проверки по строителството на магистрала „Тракия“, пътни ремонти от времето на ГЕРБ и на столичната улица „Граф Игнатиев“.

Тъй като не вярваме на обективните преценки и проверки на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и новата „бухалка“ на министър Шишков – ДНСК, още миналата седмица сме внесли искане да бъдат проверени ремонти на пътища, възлагани или изпълнявани през последните две години, и разплатени през последните няколко месеца от служебния регионален министър, каза Николай Нанков.

По думите му те искат проверката, експертизите и анализите да бъдат направени от две независими акредитирани лаборатории – българска и немска.

Бившият регионален министър Нанков каза още, че имат информация, че една част от „новите“ ремонти попадат под хипотезата „основен ремонт“, но са възлагани от Шишков и от редовния кабинет „Петков“ като текущи.

За същото през последните месеци Шишков обвиняваше ГЕРБ и искаше да бъдат прокарани промени в Закона за устройство на територията за узаконяване на незаконното строителство с т.нар. „търпими“ строежи. Неговото предложение обаче не срещна подкрепа от нито една политическа сила в Народното събрание.

В отговор на отправените обвинение арх. Шишков обяви, че няма да участва в започналата предизборна кампания.

Той припомни, че в основната си част възлаганията на текущите и основните ремонти на всички пътища са направени по времето на ГЕРБ в периода 2020 г. до лятото на 2021 г. Уточни, че всичко, което е възлагано в рамките на 2022 г., е дело на предишния редовен кабинет. Може би имаме няколко възлагания от сегашния служебен кабинет, ще направя проучване, допълни арх. Шишков.

„Когато започнахме да коментираме мащаба на незаконното строителство, господин Нанков откри предизборната кампания заедно с мен“, каза служебният министър на регионалното развитие, цитиран от БТА.

Регионалният министър каза още, че ще бъдат направени проверки навсякъде, където това е необходимо.

„ПР-акции на ГЕРБ няма да правим, за да правим проверки, за да може те да правят предизборната си кампания в тази посока“, допълни арх. Шишков.

По повод определянето на ДНСК като „бухалка“ на служебната власт, министърът коментира, че това е институцията, която има изключителна заслуга по приемането на интерконектора с Гърция и си върши работата.

„За господин Нанков ДНСК изглежда „бухалка“, когато вади фактите“, каза Шишков.

До момента той не е представил публично отчет за какво са похарчени 2.5 милиарда лева, които бяха заложените в бюджета на АПИ за 2022 г.
 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Generated by Feedzy