Новините Сега

Новините Сега

Новини Политика

Крум Зарков: Следващият парламент ще приеме закона за разследване на главния прокурор

Spread the love

Следващото Народно събрание ще приеме механизма за независимо разследване на главния прокурор, прогнозира във вторник министърът на правосъдието Крум Зарков. Той напомни, че следващият парламент ще бъде различен и в него ще надделеят силите, които искат промяна.

Зарков отговори и на отправените към него по-рано през деня нападки от страна на председателя на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ), който го обвини в груб натиск върху Народното събрание заради многобройните му призиви за бързо приемане на механизма за разследване на главния прокурор в рамките на сега действащия парламент.

Чолаков определи призивите на Крум Зарков да се побърза с приемането на пакета от изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) като „опит за изнасилване на правилника, законите и Конституцията“.

„Бях обвинен че съм упражнил натиск. Това е напълно вярно. Натисках… Натисках като народен представител, натисках като протестиращ, в последния месец натисках като министър и ще продължа да натискам докато страната ни се превърне в истински правова държава, т.е. държава, в която никой не е над закона“, каза Зарков на брифинг в Министерството на правосъдието.

Призивът на Зарков за спешно приемане на законодателния пакет за реформа на съдебната власт дойде в момент, когато вече беше ясно, че промените няма да бъдат гласувани.

Законопроектът можеше да бъде приет, ако Радомир Чолаков бе насрочил заседание на комисията, на което да бъдат обединени всички проекти за поправки в НПК в един доклад няколко дни по-рано, твърди правосъдният министър.

Тогава е можело да бъдат спазени сроковете за двете четения в парламента и законопроектът да бъде подложен на гласуване в зала този петък, преди разпускането на Народното събрание. Чолаков обаче предпочете да не съдейства за бързото приемане на промените в НПК и насрочи заседанието на правната комисия едва за вторник.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Generated by Feedzy