Новините Сега

Новините Сега

България Новини

София все пак ще свали цената на картите за ученици от 1 февруари

Spread the love

Ученици, студенти и докторанти в редовна форма на обучение ще могат да купуват по-евтини месечни карти за градския транспорт в София от 1 февруари. Те вече ще се продават за 15 лева, а не за 20 лева, както е в момента. Децата до 10 години пък ще пътуват безплатно в градския транспорт.

Тези облекчения бяха въведени с постановление на Министерския съвет преди седмица. В него е записано, че ще са в сила от 1 февруари до края на годината, а за прилагането им общините ще получат допълнителни компенсации от държавния бюджет. Те са за 73 млн. лева и идват от свръхпечалбата на „Лукойл Нефтохим“.

Миналата седмица от общината обясниха, че трудно ще въведат промените в посочения от правителството срок, тъй като е нужна промяна на общинската наредба за правилата и цените за пътуване в транспорта на столицата. Последва среща с представители на правителството за изясняване на подробностите.

Така във вторник транспортната комисия на Столичния общински съвет даде възможност на Центъра за градска мобилност да прилага по-ниските цени за ученици, студенти и докторанти макар и това да не е отразено в общинската наредба. Ще се прилага и новото правило за безплатно пътуване на децата между 7 и 10 години, за които до края на януари се искаше купуването на билет или карта. Според правилата за тези деца трябва да бъде извадена безплатна карта за транспорта.

Проблем обаче остава прилагането на друга част от решението на Министерския съвет. Тя предвижда да се върнат парите на хората, които и след 1 февруари имат валидни преференциални карти, издадени на по-високите цени. Това засяга месечните карти за ученици или студенти, купени например през януари и които важат и през февруари. Центърът за градска мобилност ще трябва да върне разликата в цената на пътуването за дните след 1 февруари. Не е ясно обаче по какъв механизъм ще става това.

Още по-голям проблем има с годишните карти. Те може да са купени и през миналата година, а пътниците ще трябва да бъдат компенсирани за разликата в цените за периода от 1 февруари до края на годината. Заради неяснотата по компенсирането на тези хора, директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев предложи годишните карти за студенти и ученици да бъдат спрени временно от продажба.

Общинските съветници решиха още да отразят промените, които ще се прилагат от 1 февруари, в наредбата за цените на картите и билетите по ускорената процедура. Очаква се те да бъдат изработени до петък и да минат през 14-дневно, а не през едномесечно обществено обсъждане. Така се очаква да са факт до края на февруари.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Generated by Feedzy