Новините Сега

Новините Сега

Новини Свят

Русия бе осъдена в Страсбург заради нападение срещу активисти на „Грийнпийс“

Spread the love

Русия бе осъдена днес от Европейския съд по правата на човека, защото не е положила необходимите усилия за разследване на нападение срещу активисти на „Грийнпийс“ през 2016 г., предаде Франс прес.

В комюнике на съда се казва, че разследването е било недостатъчно и не е обезсърчило други подобни действия, предизвикани вероятно от омраза.

Решението е във връзка със събития от 2016 г., когато 9 души от руския клон на природозащитната организация са участвали в гасенето на горски пожари в Краснодарския край, в южната част на страната. Лица, облечени в казашки паравоенни униформи, са блокирали входа на лагера им, нарекли ги „американски агенти“ и опитали да ги изгонят. На следващата вечер природозащитниците са били нападнати от шестима маскирани, въоръжени с палки, ножове, лютиви спрейове, огнестрелни оръжия и самоделни взривни устройства.

„Никакво реално усилие не е било направено за установяване на самоличността на нападателите“, които, „изглежда, са били мотивирани от идеята, че жалбоподателите са били с различно гражданство или идеология“, заяви съдът. Той осъди Москва да плати за морални вреди по 4000 евро на всеки един от жалбоподателите, т. е. общо 36 000 евро.

Не е ясно обаче дали ще бъде изпълнено това решение, тъй като Русия се оттегли от Съвета на Европа на 15 март 2022 г. и вече не се смята обвързана с решенията на Европейския съд по правата на човека, който е институция на тази международна организация, отбелязва АФП.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Generated by Feedzy