Новините Сега

Новините Сега

Новини Политика

Идея за коалиция на „реформистки настроените политици“ за вота в София

Spread the love

Организацията „Екипът на София“ официално предложи коалиция на „реформистки настроените политици, граждани и експерти“, които да се явят заедно на предстоящите местни избори в столицата. Експертите от организацията представиха своето виждане за евентуалната бъдеща коалиция и управлението на града на събитие, в което участваха и представители на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Спаси София“.

Както Mediapool писа, от седмици се водят неофициални разговори за съвместно явяване на местните избори между „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“. Към тях на някаква етап може да се присъедини и „Екипът на София“. Организацията не е политическа и няма намерение да става такава. Тя предлага съвместна коалиция за изборите в София, която се основава на няколко основни принципа.

„Сегашният модел, доколкото изобщо има такъв, трайно пречи на София да достигне потенциала си. Жителите са недоволни от въздуха, трафика, детските градини, презастрояването, зелените площи, бавните реакции на институциите, мръсотията и т.н… Докато градската управа решава тези проблеми „на парче“ и „на пожар“ след като се вдигне много медиен шум, те никога няма да спрат да възникват“, каза Любо Георгиев, ръководител на „Екипът на София“. По думите му е необходим координиран, компетентен и преди всичко включващ гражданите механизъм, по който да функционира столицата.

„В „Екипът на София“ имаме ясна и конкретна визия за развитието на града. Моделът, който предлагаме, разчита на предизборна коалиция от реформистки настроените политици, граждани и експерти, за да осигури необходимото мнозинство в общинския съвет. Една такава коалиция трябва да надскочи партийните ядра и да убеди огромното количество негласуващи граждани, че и след изборите те могат да имат доверие в местната власт и да участват в изграждането на по-добра среда, стъпвайки върху споделени приоритети“, каза Георгиев.

От „Екипът на София“ смятат, че ключов за предизборната коалиция е детайлният план за действие за бъдещето управление на общината. Според организацията трябва да се подготви детайлен и изпълним план със задачите, които могат да бъдат свършени за мандат от 4 години. Да е ясно как ще бъдат изпълнени целите и кой е отговорен за това от първия ден. Този план трябва да стъпи на знанието за града и на съвместните усилия на политици, граждани, експерти, бизнес, неправителствени организации.

„Единствено ангажирайки конструктивно пълния потенциал на гражданите си, столицата може да се промени с бързи темпове и да се сдобие с по-добра среда за живот, отглеждане на деца, спорт и култура, правене на бизнес. А работейки заедно, отворено и прозрачно, можем да подтикнем повече хора да гласуват и да се ангажират с бъдещето на София“, каза Любо Георгиев. Според него бъдещото „прогресивно управление на града“ трябва да се основава на три основни стълба – знание, план и екип.

„Това, което всички трябва да осъзнаем, е, че всички сме се борили за някаква кауза. Трябва да си дадем сметка, че докато корумпираните имат обща цел да се придържат един за друг, другите хора трябва да ги преборим заедно. Аз много мразех думата политици, но въпросът е да не се делим кой от къде е и с какъв цвят, а имаме ли обща цел да се променим“, каза и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, който също се включи в дискусията. В залата бяха още съпредседателят на „Зелено движение“ Владислав Панев, общински съветници и районни кметове от „Демократична България“ и дори от БСП.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Generated by Feedzy