Новините Сега

Новините Сега

Новини

Кандидатът за подуправител на НЗОК одобрява лимитите при финансирането на болниците

Spread the love

Съществуващата регулация НЗОК да финансира лечебните заведения с определени лимити е добра, но понастоящем е незаконосъбразна и има нужда да бъде регламентирана в закон. Тази позиция застъпи единственият кандидат за подуправител на Здравната каса Момчил Мавров, който е предложен от парламентарната група от ГЕРБ и в понеделник беше изслушан от парламентарната здравна комисия. Депутатите от ПП-ДБ Васил Пандов и от „Възраждане“ Маргарита Генчева поискаха да чуят позицията му, тъй като по въпроса с лимитите има дело в Конституционния съд, където Мавров е бил поканен да даде мнението си като експерт-юрист с опит в здравния сектор. Освен това дълги години Мавров е бил икономически директор на пловдивската университетска болница „Свети Георги“, а сега му предстои да отиде от другата страна – във финансиращия орган.

Мавров обясни, че понастоящем счита нормата за противоречаща на конституцията, но това не му пречи да работи за НЗОК и за разбиранията ,че ресурсите, които фондът разпределя са ограничени, а насрещните потребности не винаги са задоволими в пълна степен.

Той обясни, че в момента законът препраща регулацията на лимитите в поднормативни актове и именно заради това я счита за противозаконна. Според него лимитите трябва да залегнат в закон, но уточни, че това е решение на съда и в последствие на законодателя, а той в качеството си на подуправител само би спазвал законодателството, каквото и да е то.

Според него ако лимитите се регламентират в закон, лечебните заведения ще работят при по-ясни правила, а няма да са заложници на благосклонността на администрацията на НЗОК. Дори и да бъдат обявени за противоконституционни, обаче, Мавров не смята, че ще настъпят сътресения в системата, тъй като има механизми за регулация в Закона за бюджета.

В същото време Мавров смята, че НЗОК трябва да запази оперативната си самостоятелност при разпределяне резерва на фонда, а не е редно той да се разпределя предварително от Народното събрание. Въпросът кой от двата подхода споделя му беше зададен от председателя на здравната комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ).

При представянето си Мавров каза, че ще разчита на екипна работа съвместно с управителя на НЗОК, тъй като функцията му по закон е да подпомага дейността на управителя. Също така Мавров ще заложи на диалог със съсловните, пациентските и работодателски организации, тъй като вярва, че добрите решения са плод на консенсус. „Разрешаването на проблемите е възможно с участието на всички заинтересовани страни“, коментира Мавров.

Като най-важни задачи пред себе си Мавров вижда работото по интеграцията на информационната система на НЗОК с Националната здравноинформационна система (НЗИС) и осъществяване на контрол от Здравната каса над договорните й партньори в реално време. „Няма как 8-10 човека да контролират всички лечебни заведения и няма как контролът да е спорадичен и последващ. Това може да се постигне само с добре функционираща НЗИС“, коментира Мавров.

По думите му по-добрият контрол ще спомогне и за оптимизиране на разходната част на бюджета на фонда. Като свой приоритет Мавров изведе и улесняването на достъпа на пациентите до здравна информация.

Ако бъде избран, той ще се заеме приоритетно със защитавеното на проектобюджета на НЗОК за 2024 г. , приключването на тази бюджетна година, както и финализиране на договарянето със съсловните организации и фармацевтичните компании.

Биография

Кандидатурата на Мавров беше представена от председателя на здравната комисия Костадин Ангелов в качеството му на вносител на кандидатурата. Мавров има повече от 10 г. опит в сферата на здравеопазването, включително на управленски позиции. Бил е дългогодишен зам.-директор по административни и икономически въпроси на университетската болница в Пловдив “Свети Георги“, която е най-голямата болница в страната. В качеството му на началник кабинета на служебния здравен министър Асен Меджидиев 2022/2023 той оглавяваше Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Паралелно има и академична кариера в Пловдивския медицински университет и Медицинския университет в София. По образовнаие Мавров е юрист и финансист, има и магистърска степен по здравен мениджмънт.

Очаквана подкрепа

От „Възраждане“ и ИТН предварително обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Мавров в пленарната зала, тъй като не са съгласни длъжността на подуправителя да е изборна.

Досега той се назначаваше от управителя, но законът беше променен през лятото при разпределянето на постове в няколко ключови институции като БНБ, Сметната палата и НЗОК между партиите, подкрепящи правителството. Управителят на НЗОК Станимир Михайлов беше излъчен от ПП-ДБ и подкрепен от ГЕРБ и ДПС, като сега се очаква и предложеният от ГЕРБ Мавров да бъде подкрепен от ПП-ДБ и ДПС в зала.

Кандидатурата на Мавров се очаква да бъде гласувана през тази седмица в пленарната зала и мандатът му да е до 24 ноември 2028 г.

 

  

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *