Новините Сега

Новините Сега

Новини

Борисов не дава вътрешния министър – ако си отидел, трябвало да е заедно с премиера

Spread the love

Няма да угаждаме на Кирил Петков, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който отказва да подкрепи поисканата от „Продължаваме промяната- Демократична България“ (ПП-ДБ) оставка на вътрешния министър Калин Стоянов заради ексцесиите при сблъсъците между полиция и футболни фенове по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС).

„Ако има оставка на министъра на вътрешните работи, трябва да си отиде и премиерът Денков“, коментира Борисов в понеделник пред репортери в Дулово.

Още миналата седмица ГЕРБ и ДПС защитиха Калин Стоянов, но поискаха друга оставка – на спортния министър Димитър Илиев. Засега с поста си се е разделил само зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев. 

В защита на вътрешния министър Борисов разясни:

„Професионалната работа на полицаите се прави от професионалистите, които са там. Министърът е политическо лице. На него може да му държим сметка за заплати, за Шенген, за охрана на границата, за назначенията. Това са политическите функции. Ако той трябва да понесе… аз, когато понесох отговорност, си отидох и аз като премиер (през 2013 г. с кабинета „Борисов 1″)… да си отиде и Денков, заедно с него“.

„Цялата разправия е, че това е последното останало място, което не може да изпълнява поръчки и иска да си гледа работата“, добави Борисов и така се присъедини към тезата на санкционирания по глобалния закон „Магнитски“ председател на депутатите от ДПС Делян Пеевски, който по-рано заяви дъщото.

Преди ден Стоянов каза, че за министър в кабинета „Денков“ го е номинирал съпредседателят на ПП Кирил Петков, който след това обаче направил „опити да му оказва вмешателство“ да работи с конкретни хора като промени позициите им в системата на МВР. 

Министърът не се е оплаквал от „вмешателство“ на Петков преди той да му поиска оставката.

Още при формирането на кабинета „Денков“ изтече неофициална информация, че бившият премиер Борисов държи да има свои хора начело на МВР и службите, най-вече поради опасенията да не започне истинско разследване за корупционното му наследство. Към момента се вижда, че Борисов отказва да подкрепи смяната на компрометирания председател на ДАНС, а сега същото се повтаря с МВР.

Версията на Бойко Борисов за назначението на Калин Стоянов за МВР шеф е следната:

„Тогава с г-н Петков се разбрахме – изберете министър, който да е неутрален, който да си гледа работата, да е отдалечен от всички професионалист. Ти (Кирил Петков – бел.ред.) го намери. И Петков предложи тогава този министър. От самия министър разбираме, че два дена е молен да стане министър. Той служеше при Бойко Рашков като шеф на БОП-а, сиреч това не са случайни хора, доведени отнякъде. Доведени са от ПП“.

„Аз никога не съм ходил при него в МВР. Никога не съм се обаждал да кадрувам. Спазвал съм си думата, че на МВР и професионализма им няма да се месим. Моля колегите, ако не са доволни от резултатите си от изборите, ако искат да донапълнят с калинки вътрешното министерство… Айде да се върнем как беше сложен зам.-министърът на МВР. Момчето (Кирил Ценкин – бел.ред.) е добро, но единственото му добро е, че бил охрана на Кирил Петков. И той израстна до зам.-министър“, каза Борисов и накрая коментира:

„Няма да угаждаме на Кирил Петков – дайте да му угодим за другия бодигард да стане и той министър“. 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *