Новините Сега

Новините Сега

Новини

ГЕРБ атакува ПП-ДБ за фирми, които ще получат милиарди във въглищните райони. Премиерът отговори, че това е лъжа

Spread the love

С изненадваща акция в сряда вечерта депутати от ГЕРБ поискаха правителството да не приема в петък териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони, а да ги промени. От партията на Бойко Борисов твърдят, че са видели „индикативен списък с фирми“, които щели да бъдат подкрепени от правителството, а накои от тях били спонсори на ПП-ДБ. На нападките отговори лично премиерът Николай Денков – “не знам дали волно или неволно, но всъщност тези изявления направо лъжат хората за това за какво става дума”, каза той. Денков посочи, че фирмите в списъка няма да получат милиарди, а са заявили намерение да инвестират тези суми. Кандидатстването тепърва предстои.

Призив за преразглеждане на плановете

Част от прочетеното в плановете е, меко казано, скандално, видяхме индикативен списък с фирми, които ще бъдат подкрепени, обяви на брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Красимир Вълчев. Зад някои от тях “прозират ясно имената на спонсори на “Продължаваме промяната-Демократична България”, няма никакви намерения за инвестиции в преходни технологии за удължаване живота на комплекса “Марица-Изток”, каза още Вълчев, цитиран от БТА.

Правителството се готви да раздаде 1.706 млрд евро – сумата, записана в плана, на фирми, които никой не знае кои са, откъде дойдоха, участвали ли са изобщо в търг, как са избрани, добави председателят на енергийната комисия Делян Добрев. Той даде пример с фирма, регистрирана в Люксембург, която ще получи 180 млн. евро, за да построи фотоволтаик на територията на мините. Кой е собственикът ѝ, как я избраха, попита депутатът и допълни, че това е международен скандал. Друга фирма щяла да получи 450 млн. евро, за която също не се знаело каква е. Това са европейски пари, които се харчат със стотици милиони за произволно избрани фирми, посочи Добрев.

Ако правителството не удължи живота на централите, не ускори преговорите за това с ЕК, производството на елекроенергия у нас ще е тревожно, предупреди и бившият енергиен министър Теменужка Петкова. Тя отбеляза, че тези централи дават 46 процента от енергията на страната, а през зимата и до 60.

Според Жечо Станков, който беше заместник министър на енергетиката в правителство на ГЕРБ, тези планове нарушават заложените срокове мините и тецовете в България да работят поне до 2038 г. и засягат над 49 хил души пряко или косвено .

Важно е да удължим живота на въглищните централи, такова е и решението на Народното събрание, но виждаме, че преходът ще е справедлив само за някои неясно как подбрани хора, коментира още Красимир Вълчев.

От ГЕРБ призовават правителството и за визия за удължаване живота на комплекса “Марица-Изток”, на въглищните централи. По думите на депутата емисиите трябва да се намаляват, това може да стане и с инвестиции в междинни технологии, но няма такова желание и мисъл в тази посока в момента.

Премиерът: Волно или неволно, направо се лъжат хората

“Не знам дали волно или неволно, но всъщност тези изявления направо лъжат хората за това за какво става дума”, коментира по-късно в сряда премиерът Николай Денков пред журналисти.

„Това са средства, които фирмите са казали, че са готови да инвестират може би с някакво съфинансиране от страна на държавата в бъдеще, когато бъде открита процедура за кандидатстване“, каза още Денков.

„Още на 15 август беше оставена отворена до всички, които се интересуват, така наречената процедура за заявяване на намерение. Това е изискване на Европейската комисия, което трябваше да покаже има ли желание от фирми да инвестират в тези региони“, обясни министър-председателят и допълни, че фирмите, включени в тези списъци, показали намерение за инвестиране във въпросните региони и за отваряне на работни места.

По думите на Денков истината по темата е съвсем различна от изказаното от ГЕРБ и има поне няколко неща, които не са верни.

„Първо, програмите тепърва ще се отварят за кандидатстване. Това ще стане догодина. Второ, тук не става дума за пари, които ще получат тези фирми, а за инвестиции, които трябва да се направят от тези фирми, може би със съфинансиране, в тези региони, за да се осигурят работни места“, заяви Николай Денков.

Инвестиции и създаване на работни места – това са намеренията за развитие на въглищните региони. Всякакви други твърдения по темата са лъжа, повтори премиерът.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *