Новините Сега

Новините Сега

Новини

Денков: Не са изгонени свещеници, а хора, работили срещу България

Spread the love

„Не са изгонени свещеници, а хора, които са работили срещу националните интереси на България“.

Така премиерът Николай Денков коментира експулсирането на трима служители на Руската църква в София, начело с предстоятеля й архимандрит Васиан (Николай Змеев). Действията на българските власти доведоха до скандал с руския посланик Елеонора Митофанова, а храмът бе затворен.

Наред с това обаче се появяват все повече твърдения, че ДАНС се е забавила, а Васиан е работел необезпокояван у нас от пет години. Контраразузнаването се задейства едва след като руснакът бе изгонен и от Македония по подозрения в шпионаж.

Покрай това се разгоряха спорове чия собственост е църквата и може ли да стои затворена щом руският посланик е решил така. В понеделник Светият синод съобщи, че патриарх Неофит е назначил петима български свещеници, които да извършват богослуженията. За отваряне на храма обаче се чака съдействие от руската страна. Преди ден Митрофанова каза, че съдбата му ще се реши в координация с руската православна църква.

Докладът е достатъчно ясен

„Църквата трябва да стои отворена. Именно затова вчера патриархът създаде необходимата организация. Прочетох доклада (на ДАНС б.р.), той е достатъчно ясен, за да има основания тези хора да не бъдат допускани повече в България за следващите пет години“, коментира Денков.

Той заяви, че има основания за критики към ДАНС. Оставката на началника й Пламен Тончев бе поискана от депутата от ПП-ДБ Атанас Атанасов. Кирил Петков пък коментира, че не може чужди служби да знаят повече за руските шпиони у нас от българските.

„Доста от информацията, която видях е за предишни години. Въпросът кога е трябвало да се реагира е отворен. Ще имаме разговор с председателя на ДАНС, той в момента е в командировка в чужбина. Когато се върне, този разговор ще бъде проведен“, каза Денков.

Още по темата:

Патриарх Неофит назначи софийски свещеници в Руската църква

 

С Бог в сърцето и служба в секретно поделение

Васиан не е единствената противоречива личност сред тримата изгонени, става ясно от разследване на „Свободна Европа“. Другият свещеник – Яухен Павялчук – е беларусин със силни симптаии към каузата на „руский мир“, служил в секретно поделение и основавал „военно-патриотични“ клубове. Данните за него са събрани от беларуската служба на медията.

Той е роден през 1966 г. в село в Брестка област в Беларус. Ръкоположен е за дякон през 1995 г., а през 2004 г. става свещеник. Завършил е духовните семинарии в Минск и Киев. В интервю от 2018 г. разказва, че е служил в секретна част на противовъздушната отбрана близо до Москва.

„Бях в гората за две години без да излизам. В секретна част. Но през втората година ме назначиха за „секретчик“ (протоколчик) на секретното поделение. Позицията е много отговорна, но в същото време имаше доста свободно време. Четях много, мислех още повече. Именно в армията мисълта за съществуването на Бог влезе в сърцето ми“, разказва той.

За известно време той живее в град Хродна, Беларус, където през 2007 г. основава православен военно-патриотичен клуб „Дружина“.

През 2015 г. изданието „Наша нива“ прави разследване за дейността на „Дружина“ и друг подобен клуб „Славяне“, който също е основан от Павялчук.

Оказва се, че и двата клуба набират бойци, които да се бият за осъществяването на идеологията „Руский мир“. Според разследването тези клубове набират непълнолетни, които после обучават в ръкопашен бой, стрелба с пистолети и автомати, базова първа помощ и други. Повечето от тийнеджърите са преминали през местния инспекторат за непълнолетни, където са обявени за „проблемни“, пише „Свободна Европа“.

Хора, познавали Павялчук, го описват като голям привърженик на идеологията на „руский мир“ и човек, който е бил против независимостта на Беларус, защото смятал, че страната е част от Русия.

Той пристига в София през 2020 г., две години след Васиан.

Още по темата:

Руската църква в София: с пагони под расото

 

Ясно е с какво си имаме работа

„Руските енории зад граница представляват фронт организации на разузнавателните им служби. Това може би звучи фантасмагорично, но го казва ФБР“.

Това заяви пред БНР културологът и бивш енориаш към храма Слава Янакиева. Според нея българските служби са действали професионално. Тя коментира още, че дори биографията на един от изгонените – Павялчук ясно показва с какво си имаме работа“.

„Те разполагат с готова мрежа от хора, която няма нужда да се гради. Трябва само да се усвои. Особено след началото на войната използването на тези мрежи идва много удобно“, каза още Янакиева.

По повод организираните от Павялчук клубове в родината му тя коментира, че членуващите в тях младежи са „своеобразни православни талибани-еничари“.

Руската църква се опитва да прокарва геополитическо влияние, каза пред националното радио експертът по международна сигурност Искрен Иванов.

„След разпадането на Съветския съюз Русия загуби възможността си да упражнява твърда сила първо поради факта, че технологично тя беше доста изостанала, и всъщност си остана „интелигентна сила“ – възможността с ценности, с култура да се влияе върху политическия процес на страни, които представляват интерс за Руската федерация. Истината е, че страните, които представляват най-голям интерес за Русия, са страните от бившия социалистически блок. Това е причината, поради която тази „мека сила“ се състои именно в промотирането на ценности като обща религия, обща духовност, общ език и т.н. – неща, които често можем да чуем като част от руската пропаганда“, заяви той.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *