Новините Сега

Новините Сега

Новини

Европа на 4 скорости: Какви са идеите за реформа на ЕС

Spread the love

Френско-германски експерти представиха предложение за мащабни структурни реформи на Европейския съюз, тъй като се засилва натискът за приемане на нови страни членки до края на десетилетието, предаде базираният в Брюксел сайт „Политико“.

Докладът, поръчан от двете най-големи държави в ЕС, има за цел да преразгледа правилата и да подготви управлението на съюз с 30 или повече държави.

Авторите предвиждат модел на ЕС в четири концентрични кръга.

„1. вътрешен кръг; 2. ЕС; 3. асоциирани членове; 4. европейска политическа общност [свободно сдружение на европейски лидери, които се срещат два пъти годишно, за да разговарят]“, пишат те. Министрите от ЕС обсъждат документа в сряда, подготвяйки почвата за предстоящата среща на върха на националните лидери през октомври, на която се очаква разширяването да бъде водеща тема в дневния ред.

„Ясно е, че разширяването на ЕС и реформата на ЕС вървят ръка за ръка. И ние трябва да започнем с това сега“, заяви германският министър за Европа Анна Люрман пред репортери в Брюксел в сряда сутринта.

В доклада на група от 12 експерти се предлагат радикални реформи за рационализиране на структурата на ЕС, включително намаляване на броя на комисарите и членовете на Европейския парламент и премахване на националното вето.

В проучването се разглеждат и няколко варианта за управление на по-голям ЕС, включително по-голям бюджет; по-строго обвързване на плащанията на ЕС с условията за върховенство на закона; и преминаване към гласуване с мнозинство вместо с единодушие в Европейския съвет.

Друга идея, която може да се окаже противоречива за Франция и Германия, експертите предлагат също така да се разпредели по-голяма тежест на гласовете в Съвета между по-малките държави от ЕС, за да се балансира загубата на националните вета.

Понастоящем осем държави са кандидати за членство в ЕС, включително Украйна, Молдова и шест балкански държави. През юни председателят на Европейския парламент подкрепи започването на сериозни преговори за присъединяване на Украйна към ЕС до декември тази година.

Люрман изрази предпочитание да се избегнат промени в договорите на ЕС – процес, който може да отнеме години и е непопулярен сред много лидери на ЕС.

„Бих желала да използвам тази гъвкавост … [клаузата за прехода] ни позволява да правим промени в някои области без промени в договорите, като например решения с квалифицирано мнозинство.“

Академик Оливие Коста, директор по политически изследвания в Колежа на Европа и един от двамата съдокладчици на документа, заяви пред „Политико“, че „последните 30 години от историята показват, че скептично настроените към перспективите за големи реформи в ЕС винаги се оказват в грешка“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *