Новините Сега

Новините Сега

Новини

След хиляден протест миньорите преговарят с властта за въглищния преход

Spread the love

Освен с протеста на зърнопроизводителите, властта има да се справя и с недоволството на миньорите и синдикатите, които са против териториалните планове за преход от въглища към делена икономика на регионите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Те също отидоха във вторник пред Министерския съвет на протест, който е не по-малко зрелищен от този на несъгласните с отпадането на забраната за внос на селскостопански суровини от Украйна.

Премиерът влезе на преговори с искащите да се запазят въглищата, след което ще приеме и зърнарите.

Миньорите, които са против териториалните планове, осигуряващи 1.8 млрд. евро от ЕК за трансформация на икономиката и създаване на нови работни места, се събраха пред парламента. Оттам те поеха на шествие към Министерския съвет, теглейки кола с въжета.

Според синдикалните организации близо 6000 миньори и енергетици от въгледобивния сектор в страната са се събрали на протеста, чийто надслов е „За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!“.

От КНСБ и КТ „Подкрепа“ твърдят, че териториалните планове застрашават около 12 000 работни места в комплекса „Марица Изток“ с тенденция след 2030 г. безработните да станат 15 000, а индиректно са застрашени до 100 000 работни места от сектора.

Синдикатите обаче изобщо не искат да чуят, че плановете всъщност целят плавното създаване на нови работни места на мястото на замърсяващата въглищна индустрия.

„За пореден път управляващите искат да решат нашето бъдеще без нас, крайно време е българските политици да прехвърлят на нас, синдикатите, нерешените в енергетиката проблеми, защото те са нищоправци и ние ще ги изметем“, каза Валентин Вълчев по време на днешния протест пред сградата на Министерски съвет.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов обеща на протестиращите да накарат управляващите „да помислят за народа и да спрат да се подчиняват на европейския чиновник“.

„Достойни българи, ние сме народът и ние имаме право да казваме какво ще се случва в тази държава“, заяви и президентът на КНСБ Пламен Димитров, който допълни, че няма да се спрат, докато не намерят политиците, които ще ги подкрепят.

Такава те срещнаха от страна на БСП, чийто депутат Георги Гьоков им пожела да имат сила да устоят и „да защитите интересите на българската енергетика и хляба на 200 000 българи от тази индустрия“.

Очаквайте подробности

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *