Новините Сега

Новините Сега

Новини

Азербайджан провежда военна операция в Нагорни Карабах

Spread the love

Азербайджан е започнал „локални антитерористични дейности“ в Нагорни Карабах, съобщи министерството на отбраната на страната, цитирано от Ройтерс. Според представители на местните власти става дума за пълномащабна военна операция.

Нагорни Карабах, който е международно признат за част от територията на Азербайджан, е населен предимно с етнически арменци и се откъсна от контрола на Баку в началото на 90-те години на миналия век след война, отбелязва Ройтерс. Азербайджан си върна контрола над значителни територии в региона по време на война през 2020 година.

Твърденията на Баку

По думите на отбранителното ведомство в Баку целта на дейностите е да бъдат „потушени широкообхватните провокации“ и да бъдат изтласкани от региона арменски войски. „В рамките на предприетите мерки позиции на арменските въоръжени сили са обезвредени с помощта на високоточно оръжие по фронтовата линия и в дълбочина“, се казва в изявление на министерството, цитирано от Франс прес.

Русия и Турция са били информирани от Азербайджан за предприетите действия, допълва агенцията.

Баку говори за „системен обстрел“ на азербайджански позиции от арменски сепаратисти в Карабах, както и „продължаващото миниране на територии“ и обвини Ереван в натрупване на войски.

Азербайджан каза, че „многократно е предупреждавал“ за това, което нарича нарушения на договореното с посредничеството на Русия примирие, което сложи край на войната между съседите през 2020 г., наричайки ги „сериозен източник на заплаха за мира и стабилността в региона“.

Министерството на външните работи на Азербайджан днес заяви, че в отцепническия планински анклав Нагорни Карабах може да бъде постигнат мир единствено след като арменските войски се изтеглят от региона и сепаратистките местни власти бъдат разпуснати, предаде Ройтерс.

Министерството на отбраната на Азербайджан каза, че цивилните могат да напуснат региона по хуманитарни коридори, установени през Лачинския коридор към Армения и в други посоки. То призова цивилните да стоят на страна от, по думите му, легитимните военни цели, които са подложени на атаки от страна на азербайджанските сили като част от „антитерористичната“ операция на Баку.

По-рано днес Азербайджан заяви, че шестима негови граждани са били убити от мини в два отделни инцидента в Нагорни Карабах и обвини „нелегални арменски въоръжени групи“, че са заложили смъртоносните мини.

Баку каза, че четирима служители на неговото министерство на вътрешните работи са загинали, след като техният камион попаднал на мина близо до строящ се тунел. Друга мина убила двама цивилни, също в камион, добави азербайджанската страна.

Инцидентите с мините се случиха ден след като по два маршрута в Нагорни Карабах едновременно бяха доставени крайно необходими храни и лекарства – стъпка, която изглеждаше, че може да помогне за облекчаване на нарастващото напрежение между Азербайджан и Армения.

Съобщенията от Ереван и Степанакерт

Армения вчера каза, че обвиненията, че нейните въоръжени сили са заложили мините на азербайджанска територия, са фалшиви.

Арменското министерство на отбраната заяви, че негови сили не се намират в Нагорни Карабах.

Властите в Нагорни Карабах заявиха, че Азербайджан обстрелва региона с ракети и артилерия по протежението на цялата фронтова линия около планинския анклав.

„На 19 септември в 13:00 ч. въоръжените сили на Азербайджан нарушиха примирието по цялата дължина на линията на съприкосновение, нанасяйки ракетни и артилерийски удари“, съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на непризнатата република Нагорни Карабах.

„Война. Деца в училище. Обстрелът продължава вече половин час. Няма връзка. Няма коли, които да вземат децата от училищата“, цитира News.am депутата от местния депутат Метакс Акопян.

В Степанакерт азербайджанските военни атакуваха поделение за радиоелектронна борба, съобщава агенция Фактор. В града е обявена въздушна тревога. Бившият ръководител на правителството на Нагорни Карабах Рубен Варданян също говори за обстрела. „Ръководството на Армения трябва да признае Арцах (използваното от местните власти име на Нагорни Карабах – бел.ред.) и да се присъедини към защитата на своите граждани!“, каза той в канал в Телеграм.

„В ход е пълноценна мащабна операция. Те не влизат в града, но това е мащабна операция. Жителите са предимно в бомбоубежища“, каза Варданян.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че руските мироопазващи сили продължават да изпълняват мисията си в Нагорни Карабах и призова двете страни да прекратят кръвопролитието.

Русия е в контакт с азербайджанската страна относно ситуацията в Нагорни Карабах, каза Захарова. „Мисля, че в близко бъдеще въз основа на резултатите от контактите ще бъде направено съответно изявление чрез Министерството на външните работи“, обеща тя.

„Мирът между Армения и Азербайджан може да бъде постигнат чрез прилагане на пътните карти, които бяха договорени и които са на хартия“, добави Захарова.

Ереван е готов да признае Карабах за част от Азербайджан, каза през май арменският премиер Никол Пашинян. В замяна той поиска да се гарантират правата и безопасността на арменците, живеещи в региона. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев също говори за готовността на Баку да обсъди такива условия: „Надяваме се, че провеждането на мирни преговори в крайна сметка ще донесе дългосрочен мир на Кавказ“.

Помощникът на президента на Азербайджан Хикмет Хаджиев заяви на 16 септември, че властите очакват да сключат мир с Армения до края на годината.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *