Новините Сега

Новините Сега

Новини

Ветроенергийната асоциация иска гаранцията за включване на ВЕИ да се плаща по-късно

Spread the love

Предложената от депутати предварително плащана от ВЕИ инвеститори такса за бъдещото им включване в електропреносната и електроразпределителните мрежи да се плаща на по-късен етап от реализацията на проекта, искат от Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА). Организацията разпространи до медиите позиция относно внесените между първо и второ четене на промени в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), изискващи да плащат 50 хил. лв. за всеки планиран мегават мощност на съответния мрежови оператор, когато проектите им са на етап становище са присъединяване.

Мярката бе обявена от председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев миналата седмица като финансов инструмент, който да отсее сериозните проекти. Таксата няма да обхване проектите, които вече са сключили предварителен или окончателен договор за присъединяване или 11 700 МВ възобновяеми източници от общо 40 хил. МВ заявени за включване.

Според БГВЕА прилагането на мярката още на ниво становище би дискриминирала
вятърните проекти в развитие. По обективни причини, свързани с по-дългия си процес на развитие, не са достигнали до етап, който би им позволил сключване на предварителен договор за присъединяване, смята асоциацията.

Тя също така отбелязва, че дори и сключеният предварителен договор за присъединяване не гарантира по никакъв начин, че той ще се реализира.

„Именно с оглед на това, следва гаранцията да се прилага както за новите ВЕИ проекти, така и за тези, които са вече на етап „предварителен договор“. В противен случай, проблемът с присъединяването към мрежата вместо да бъде решен, ще се задълбочи дори повече, а компаниите, които наистина искат да реализират проекти в България ще изтеглят своите инвестиции от страната“, посочва се в позицията на организацията.

От БГВЕА се противопоставяте на условието гаранцията да бъде учредена още при получаване на становище, тъй като на този етап операторът на мрежата все още не поема финансов ангажимент за подобряване на инфраструктурата. Затова според асоциацията, ако вре пак се въвежда такава гаранция, тя трябва де се плаща на етап „предварителен договор“, когато операторът вече се ангажира да направи необходимите инвестиции в мрежата.

Инвеститорите също така обръщат внимание, че в предложените между двете четения текстове липсва разпоредба при какви обстоятелства гаранцията се освобождава в полза на инвеститора. БГВЕА предлага да се разпише в закона, че гаранцията следва да се освобождава в полза на инвеститора, ако проектът не може да бъде осъществен по причини, извън неговия контрол, и в случай че е налице обективна невъзможност проектът да бъде осъществен, въпреки усилията на инвеститора.

За разлика от ветроенергийната асоциация, преди дни част от представителите на фотоволтаичния бизнес обаче подкрепиха въвеждането на таксата.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *