Новините Сега

Новините Сега

Новини

Нивото на икономическата свобода в България се връща десетилетие назад

Spread the love

Икономическата свобода в България продължава да намалява за втора поредна година. Страната ни заема 43-тото място сред 165 изследвани държави и територии. Това сочи публикуваното днес от Института за пазарна икономика (ИПИ), съвместно с канадския институт „Фрейзър“, изследване „Икономическа свобода по света 2023“. Изданието е базирано на данни от 2021 г. – най-новите международно сравними данни за всички страни.

Средният резултат за страните по света е 6.77 точки (от максималните 10 т.), колкото и този от предходната година.

За втора поредна година Covid-19 остава най-голямата катастрофа за икономическата свобода, изтривайки десетилетие развитие и разширяване на свободата в световен мащаб.

За първи път в историята на издаване на индекса Хонконг отстъпва първата позиция, заради опитите на Китайската комунистическа партия да контролира частния сектор, ограничавайки практически всички свободи – икономическа, гражданска и политическа.

Първенец в тазгодишното издание на индекса е Сингапур, а втората позиция остава за Хонконг. Очакванията обаче са дългогодишният лидер да пада още в следващите години.

В топ 10 влизат още Швейцария, Нова Зеландия, САЩ, Ирландия, Дания, Австралия, Великобритания и Канада. На дъното остава Венецуела.

Къде е България?

Изследването класира България на 43-то място, а оценката за икономическата свобода в страната намалява. Резултатът по данните от 2021 г. е 7.46 точки (от максималните 10 т.). Това е спад с 0.23 точки спрямо предходното ревизирано издание.

В класирането на включените в изследването държави България дели една позиция с Бахрейн и е между Република Корея и Ямайка.

В миналогодишното издание България се класира по-напред в подреждането на включените държави, основно заради по-разхлабените ограничителни мерки при започването на пандемията, но и тогава резултатът на България е по-нисък в сравнение с предходното издание, когато заемаше 36-та позиция. 

Със спада за втора поредна година нивото на икономическата свобода в България се връща с десетилетие назад, посочват от ИПИ.

На практика обаче за поредна година виждаме, че силните аспекти в икономиката на страната остават високо оценени, а най-слабите слабите изобщо не се подобряват.

Къде България се представя добре?

България има някои котви, които устойчиво осигуряват стабилност през годините и реално показват високи оценки и добро място в класацията на индекса.

Такива са ниското подоходно облагане (плосък данък), стабилните пари (валутен борд), ниските мита (членство в ЕС), свободното кредитиране (голям брой банки).

Кои са проблемите?

В най-слабата за България категория – „Правна система и право на собственост“, липсва чувствително подобрение. Резултатът е 5.81 точки, или с 0.06 точки повече от този в миналогодишното издание, въпреки ниската база.

Особено лошо е представянето на страната при безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост.

Така, докато в останалите страни членки на ЕС оценките са около 8 точки, резултатът на България е близък и дори по-нисък от този в държави като Руанда, Уругвай, Молдова.

Слабата правна система и защита на право на собственост спъва инвестициите, предприемачеството и дългосрочното развитие на икономиката и това не може да бъде компенсирано и преодоляно с по-добри постижения в други измерения на свободата, се казва в изследването.

Защо свободата е важна?

И тази година индексът изследва връзката между свободата и различни аспекти на икономическия и социален живот и илюстрира разликите в развитието между най- свободните една четвърт от държавите (41 страни) и най-несвободните страни (41 страни):

Данните показват с какво свободните страни превъзхождат останалите:
Брутният вътрешен продукт на човек от населението е близо 8 пъти по-висок;
Доходът на най-бедните 10% от населението е над 8 пъти по-висок;
Продължителността на живота е с 16 години по-висока;
Детската смъртност е 9 пъти по-ниска;
Нивото на бедност от много по-ниско;
Хората в свободните държави считат себе си за по-щастливи.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *