Новините Сега

Новините Сега

Новини

Порочно избраният за декан проф. Спасов „разчиства сметки“ с опоненти

Spread the love

Повече от месец след проверката на Министерството на образованието и науката (МОН), която откри серия от нарушения при избора на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет на Софийския университет и препоръча в срок до 3 месеца да се проведе ново Общо събрание на факултета, няма индикации, че нов избор на декан ще бъде организиран и проведен.

„Нищо не се случва след проверката и препоръките на МОН. И не само, че нищо не се случва, а проф. Спасов управлява еднолично: спира конкурси за академични длъжности на лекари, които публично са застанали срещу него, включително и конкурса, в който участвам аз. Напускат хора от Инспектората на Деканата. Променя се и се блокира целият дневен ред на факултета“, разказа пред Mediapool доц. Йорданка Узунова – един от лекарите-преподаватели, които сигнализираха за порочно проведения избор на проф. Спасов.
 
Тя обясни, че още през миналата година са планирани конкурси за асистенти, главни асистенти, доценти и професори, които се провеждат по определен график в определени срокове. „Всички процедури са започнали, като са на различен етап. Проф. Спасов намира различни доводи да пречи, принуждава незаконно хора да подписват декларации и спира конкурсите. По този начин той не позволява на лекарите да се развиват академично и индиректно ги държи в подчинение“, посочи Узунова.

Тя разказа, че по някои от конкурсите вече има предадени рецензии и становища – ангажирани са хабилитирани лица от различни университети, които са си свършили работата, но са получили по електронната поща известие: „Извиняваме се за причиненото неудобство и Ви благодарим за положените от Вас усилия и за отделеното време!“, като не им е изплатено и полагащото се възнаграждение.

Още по темата:

Любомир Спасов се завърна скандално като декан на Медицинския факултет в СУ

„Очаква се участниците в тези конкурси да заведат лично дела срещу Софийския университет „Св. Климент Охридски“, което ще доведе до тежко уронване на престижа на най-старото висше училище у нас“ , посочи доц. Узунова.
 
Тя допълни, че до момента ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в лицето на ректора проф. Анастас Герджиков не е взело никакво отношение по жалбите на преподавателите и по проверката и заключенията от проверката на МОН.

„Вероятно това ръководство очаква нещата да затихнат от само себе си, което няма да се случи“, коментира Узунова.

„Все едно никой нищо не е казал за тежките нарушения в процедурата по избора. Най-вероятно ще се излезе с аргумента, че в Софийския университет има автономия и нищо няма да произтече“, коментира още тя.
 
Узунова припомни, че се очаква решение на Софийския административен съд относно законността на избора на проф. Спасов. Съдът беше сезиран от преподаватели за порочната процедура.

Предистория

Проф. Любомир Спасов беше избран за декан на създадения от него Медицински факултет на Софийския университет на Общо събрание на 23 юни, след като вече има зад гърба си два мандата и половина. Лекари от университетската болнинца „Лозенец“, която той оглавяваше в продължение на 23 години и която е учебна база на факултета, сигнализираха, че изборът е съпътстван с машинации и груби нарушения.

В средата на август проверка на МОН потвърди редица нарушения и неизяснени обстоятелства около избора на проф. Спасов за декан на Медицинския факултет на най-старото висше училище в страната. Пропуски и нарушения има както по отношение на свикването на Общото събрание на факултета, така и в самата процедура по избора на Спасов. Проверяващата комисия подлага под съмнение дали изобщо е имало кворум, тъй като липсва изрядна документация.

Още по темата:

Открити са нарушения при избора на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет в СУ

Освен това протоколът от проведеното събрание е подписан от избрания негов председател и от определения протоколист единствено на последната страница по този начин не може да се установи дали не са извършвани допълнителни промени в него на останалите страници. Практиката при подобни документи е те да бъдат подписвани на всяка страница, за да се гарантира автентичността на информацията към датата на поставяне на подписа.

Спасов реално се завърна като декан на Медицинския факултет на СУ в надпревара сам със себе си, след като елиминира с процедурни хватки другия кандидат за поста доц. д-р Дорина Асенова.

Под предлог, че лекарите-преподаватели не могат да заемат ръководни постове във факултета, лекарите от болница „Лозенец“ доц. д-р Йорданка Узунова, доц. д-р Радосвет Горнев и доц. д-р Дорина Асенова не бяха допуснати до избори, съответно за председател на Общото събрание, заместник-председател на Общото събрание и декан.

Те сезираха за всички нарушения Контролния съвет на Софийския университет и Софийския административен съд, като решенито на съда все още се очаква.

Малко преди изборите за декан, гръмна скандала с тайния луксозен апартамент в учебната база на факултета – болница „Лозенец“, която беше управлявана в продължение на 23 години от Спасов. За него проф. Спасов обясни, че е място за отдих след тежки операции и че скандалът се раздухва именно за да му попречи да стане отново декан. 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *