Новините Сега

Новините Сега

Новини

„Гардиън“: Опасността в Украйна е да се нормализира ненормалното

Spread the love

Украйна се нуждае от помощ на всички фронтове – военен, граждански и хуманитарен, пише в своя анализ британският вестник „Гардиън“.

Нашата воля не може да се разколебае, отбелязва вестникът, като цитира мнението на един от водещите анализатори на войната в Украйна Майкъл Кофмън, старши сътрудник във Фондацията за международен мир „Карнеги“. Той отправя призив към Запада да „прави планове за дългата война“, имайки предвид военните предизвикателства, пред които е изправена страната – боеприпаси, противовъздушна отбрана, ключови средства и засилване на обучението.

Според Кофмън огромният мащаб на предстоящата операция не може да бъде надценяван. Тъй като краят на войната не се вижда, трябва да се планират граждански и хуманитарни нужди, а не само военни, твърди той.

Опасността се състои в това да се нормализира ненормалното, коментира „Гардиън“.

Украинското цивилно население е изправено пред чудовищен стрес – загуба на близки или страх от загубата им, прекъсване на учебния процес, предупреждения за въздушни нападения посред нощ, огромен брой бежанци и вътрешно разселени лица, наводненията от скъсването на язовирната стена край Каховка, носещи невзривени мини в жилищните райони, както и жертви сред цивилното население, които по скромни оценки са 27 000 души.

Но смелостта и устойчивостта не се поддържат във вакуум, отбелязва британският вестник.

Сега 18 милиона украинци се нуждаят от хуманитарна помощ в цялата страна, особено в районите, разположени най-близо до фронтовата линия, както и в районите, намиращи се под временен руски военен контрол. Близо 6 милиона души са вътрешно разселени. Докато продължават битките, екипите на Международния комитет за спасение, които следят отблизо сраженията, откриват много висока степен на нуждаещи се сред цивилното население.

Планирането на дългата война на гражданския фронт означава също така да се постави психическото здраве наравно с физическото. Това е особено важно за най-уязвимите групи от населението, като децата и възрастните хора.

Това означава също така да се поддържат ефективни хуманитарни действия, основани на факти и разходи. Съществува също така жизненоважна необходимост от подкрепа за участниците от гражданското общество в Украйна, които са активен компонент на хуманитарната реакция и често са първите на мястото на събитието, когато настъпи бедствие, заключава „Гардиън“.

Под заглавие „Поглед към руините на Украйна“ американският всекидневник „Вашингтон пост“ помества серия от снимки от Орехов и отбелязва, че градът, важен възел за украинските войници, които се отправят към контраофанзива, е превърнат в скелет в сравнение с предишния си вид след нахлуването на Русия. Руската артилерия в продължение на месеци бомбардира малкия град в Южна Украйна, принуждавайки много жители да избягат или да се скрият под земята, където животът и дори градският бизнес продължават, посочва вестникът.

Къщите са в руини. Въоръжени с пушки войници стоят на контролно-пропускателните пунктове. Ръждясали железни капани за танкове се виждат встрани. Пътищата преминават през обширни равнини, превърнати в полета на смъртта, затрупани с противопехотни мини – още едно наследство от войната, с което местните жители ще трябва да се борят, когато дойде време за възстановяване, отбелязва „Вашингтон пост“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *