Новините Сега

Новините Сега

Новини

Борисов: В по-реална коалиция няма как да бъдем и ДПС е част от нея

Spread the love

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че партията му и „Продължаваме промяната- Демократична България“ (ПП-ДБ) са в „реална коалиция“, в която участва и ДПС. 

„Некоалицията“ вече започва да става смешно за хората, защото не отговаря на истината. Ние по-реална коалиция няма как да бъдем“, каза Борисов пред журналисти в парламента. 

На въпрос дали и ДПС е част от тази коалиция, той отговори: „На практика да“.

През последните месеци самият Борисов често използваше „некоалиция“ като описание на управляващото мнозинство. През май той дори твърдеше, че с ПП-ДБ не са разбрали за коалиция. „Не е коалиция. Ако е коалиция, аз и Кирил Петков ще сме премиери или министри“, каза тогава лидерът на ГЕРБ. 

Дълго от ГЕРБ повтаряха, че не носят отговорност за правителството като цяло, а единствено за вицепрмеиера и външен министър Мария Габриел. Тази теза се развиваше, въпреки че ГЕРБ, ПП-ДБ, а и ДПС договарят законодателна програма и назначаване на кадри. „Каква отговорност може да носим за действията на Асен Василев или Румен Спецов? В момента, с изключение на Мария Габриел, която е наша номинация, отговорност за действията на правителството носи една партия“, каза през юни Томислав Дончев от ГЕРБ.

Сега обаче Борисов каза друго: „Нямаме хора във властта, но се чувстваме отговорни, защото сме гласували за това правителство“.

Във вторник лидерът на ГЕРБ не отговори какво става с подписването на поисканото преди месеци споразумение за управление между партията му и ПП-ДБ. „Събитията са динамични“, посочи той. 

През юни въпросът как да заработи управленската формула предизвика напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ. Партията на Борисов настояваше да се подпише традиционно споразумение, а втората политическа сила – алтернативен документ, който да носи различно име. Още тогава двете формации поне публично бяха единодушни, че е нужно мнозинството да има някакъв вид споразумение. И до момента обаче такова не е подписано. 

Иначе днес Борисов отново отказа да каже кой ще е кандидатът на партията му за кмет на София: 

„Когато решим, ще направим в централата представяне, ще обявим. И всеки ден да питате, няма да ви кажа, защото за мен в момента има по-важни неща за решаване“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *