Новините Сега

Новините Сега

Новини

Починалият при гонка с полицията е прострелян, докато бяга

Spread the love

Младежът, починал след стрелба от полицай в района на бул. „Черни връх“ в столицата, е бил прострелян докато бяга. Това стана ясно на брифинг на МВР и прокуратурата. Застреляният е заподозрян в извършването на грабеж заедно с още двама младежи. Починалият е на 18 години. Останалите двама са арестувани и вече са обвиняеми.

Все още не е решено дали да се повдигнат обвинения на полицая, който е стрелял, обясни говорителят на градската прокуратура Христо Кръстев. По думите му хипотезите са няколко – превишаване на пределите на неизбежната отбрана, убийство по непредпазливост или умишлено. За третата хипотеза има най-малко доказателства, коментира той.

Полицаят, който е стрелял, е безупречен служител, заяви шефът на СДВР Любомир Николов. Той работи в МВР от седем години и е награждаван многократно. Николов не спомена полицаите да са били застрашени по някакъв начин.

Грабеж

През нощта срещу понеделник в полицията първо е получен сигнал, че две момичета са били нападнати и ограбени в същия район, обясни Николов. На място са били изпратени полицаи. Жертвите са описали нападателите като млади, облечени със суичъри и с маски. Започнал е обход на района, за да бъдат установени.

Няколко часа по-късно е получен втори сигнал. Този път той дошъл от охранител на бизнес-център, който обяснил, че трима души излизат от сградата, прескачайки оградата и бягат в посока Зоологическата градина.

Полицейски патрул засича трима в автобус 120, който се движи в района. Подава се сигнал и рейсът спира. Един от тримата остава вътре, а другите двама побягват. При последвалата гонитба по ул. „Сребърна“ полицаят на няколко пъти му нарежда да спре и предупреждава, че ще стреля. Произведени са предупредителни изстрели. След това служителят спира, прицелва се и стреля по младежа. Според първоначалните данни разстоянието е било около 100 метра.

Простреляният е откаран в „Токуда“ от самите полицаи, които преценили, че няма смисъл да се чака линейка. Там е починал.

Данните не са категорични

Огнестрелната рана е в горната част на тялото. Назначени са много експертизи и все още не е ясно дали става дума за директно попадение или рикошет. Според шефа на СДВР не е установено и къде е входната рана, за да се твърди, че простреляният е бил ударен в гръб.

МВР подозира групичката младежи в множество грабежи в района. Те са нападали предимно млади момичета, удряли са с палка и са им вземали пари и телефони. Вещите на ограбените в понеделник вечерта са били открити след като двамата задържани посочили къде са ги изхвърлили.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *