Новините Сега

Новините Сега

Новини

Втори ден протести на земеделците, тежка техника на входа на София

Spread the love

За втори пореден ден земеделските производители излизат на протест срещу отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна. Очаква се около 600 трактора от цялата страна да се съберат на входа на София. Поне засега тежка техника няма да блокира центъра на града. 

Протестиращите се събират с техниката си в района на Долни Богров. Представители на всички 26 браншови сдружения от Инициативния комитет на протестите ще бъдат на мястото. Те обаче 

От МВР, че след среща с инициативния комитет на протестиращите е било постигнато съгласие за свободно изразяване на гражданска позиция, без нарушаване на обществения ред и затрудняване на свободното придвижване на гражданите. От МВР посочват, че през днешния ден техниката ще остане в района на Долни Богров.

Първоначално протестиращите земеделци обявиха, че дават срок на правителството до 15 ч., за да бъдат изпълнени исканията им. В противен случай вечерта тежката техника ще влезе в центъра на града пред Министерския съвет. Според съобщението на МВР обаче това не се очаква.

В понеделник първият ден от протестите премина с десетки блокади, при които трактори и комбайни затвориха пътища и на места границата с Румъния.

Във вторник сутринта депутатът от „Продължаваме промяната“ Росен Костурков каза, че „тези протести в голямата си част са инспирирани от политически мотиви и имат силна политическа окраска“.

Костурков подчерта, че страната ни произвежда два пъти по-малко слънчоглед от количествата, които са необходими на преработвателите. „Не е редно тези преработватели да остават без суровина“, каза той пред Нова тв и добави, че Украйна е впрегнала цялата си мощност да преработва слънчоглед, което означава, че нямат големи количества за износ.

По думите му производството на зърно у нас е четири пъти по-голямо от потреблението на страната. „Няма никаква опасност за нашите зърнопроизводители от внос от Украйна“, каза депутатът от ПП-ДБ. Той призна обаче, че действително съществува проблем с вноса на сухо мляко в България, както и на пчелни продукти. Там можело да се договорят квоти за внос.

Според зам.-председателя на Комисията по земеделие в Народното събрание държавата е взела правилната позиция като е премахнала забраната за внос. По думите му това показва, че в управлението няма разнобой. 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *