Новините Сега

Новините Сега

Новини

Божков оказвал „пълно съдействие“ на САЩ над 2 години

Spread the love

Бившият хазартен бос Васил Божков, който във вторник се яви на разпит по твърденията си, че е плащал такса „спокойствие“ на Бойко Борисов и Владислав Горанов, повече от две години оказва пълно съдействие на американските власти. Това съобщи в интервю за бТВ един от адвокатите му – Стоян Баумайер. Пълното интервю ще бъде излъчено в сряда сутринта. Също във вторник прокуратурата разпространи писмо от Обединените арабски емирства, с което българските власти са уведомени, че Божков ще бъде „екстрадиран“ на 25 август, когато той се върна у нас.

„Моят клиент от повече от две години съдейства на 100% с американските власти и всеки път, когато имахме възможност по време на разпити, сме питали отново кога е удобно той да се прибере“, каза Баумайер. По думите му, предадени от бТВ, бизнесменът е разпитан 7 пъти от американските власти. 

До момента те не са коментирали изявленията на защитата на Божков.

„Васил Божков каза: „Аз оказвам пълно съдействие“. Каквото искате, това е. До момента над 25 000 страници сме представили материали. Американските власти знаят за Васил Божков повече, отколкото Васил Божков знае за себе си. Това ви го гарантирам – отчети фирми, дружества, преводи, тегления, трансфери. Всичко, всичко, всичко. Имейли, каквото си помислите. Записи“, добави адвокатът.

 

По думите му във всичките показания на Васил Божков фигурират само две лица – „Владимир Горанов (вероятно има предвид Владислав, б. р.) и Бойко Борисов“. „Други лица абсолютно няма. Мен това, което ме безпокои, и това, което безпокои моите колеги в ОАЕ, е че тук могат да му направят нещо в затвора. Той е застрашен“, допълни защитникът.

 

В последните години Божков имал две забрани да напуска Дубай. Едната е от ОАЕ, защото „той е политически застрашено лице“. Втората е от САЩ, твърди защитата му. Вашингтон са го посъветвали едва на 26 юни тази година, че може да се върне в България, ако иска, но сам носи отговорност за това.

„Решението на моя клиент да се върне в България беше взето миналата година октомври месец. Около Нова година от американска страна ни беше забранено да се прибираме заради политическите обстоятелства. От американска страна го посъветваха да не се прибира“, каза още адв. Баумайер.

Единият разпит пред американските власти заради „Магнитски“ е бил в края на май.

„На 26 юни подадохме молба до Главна прокуратура в Абу Даби. Делото на Васил Божков се води лично от главния прокурор на Абу Даби, защото Васил Божков от ден първи е считан за политически представено лице. САЩ не дават обяснение и аргументация. Те съветват, а емирствата ни казаха: „Вашият живот е застрашен според нас. Ние сме ви дали убежище. Вие сте политически застрашено лице. Ако искате да си тръгнете, тръгвайте си, но трябва да подпишете декларации, че си тръгвате на ваша отговорност“, добави още адв. Баумайер.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *