Новините Сега

Новините Сега

Новини

Специалният прокурор поиска незабавен съдебен процес срещу Тръмп

Spread the love

Специалният прокурор Джак Смит, който води разследванетосрещу Доналд Тръмп, обяви, че иска незабавно започване на съдебния процес процес срещу бившия американски президент, съобщава световните информационни агенции, цитирани от БТА

„Щурмът на Конгреса беше насърчен от лъжите на Тръмп“, заяви Смит.

Във вторник Тръмп бе обвинен във връзка с опитите му да преобърне изхода от изборите през 2020 г.,което предизвика и щурма на Конгреса на 6 януари 2021 г. Тръмп е призован да се яви във федерален съд в столичния окръг Колумбия на 3 август.

Бившият президент е сочен като фаворит за спечелване на президентската номинация на републиканците, докато е обвинен в заговор срещу американската държава, възпрепятстване на официална процедура и накърняване на изборното право и избирателните права.

„Въпреки поражението си на изборите, обвиняемият е бил решен да остане на власт. В резултат на което през над двата месеца след изборите на 3 ноември 2020 г. обвиняемият разпространяваше лъжи, според които е имало измами, променили резултата от вота и че той е бил победителят“, се казва в обвинителния акт.

„Тези твърдения бяха неверни и заподозреният знаеше, че те са неверни“,твърди прокуратурата. В обвинението се казва, че Тръмп е поставил началото на престъпния си план няколко дни след изборите.

„Нападението срещу Конгреса, което последва всичко това, бе извършено на 6 януари 2021 г. след седмици на дезинформация и беше безпрецедентна атака срещу централата на американската демокрация“, каза прокурор Джак Смит.

„Атаката беше насърчена от лъжи. Лъжите на обвиняемия, целящи да възпрепятстват една съществена функция на американската държава, един процес, чрез който нацията събира, брои и сертифицира резултатите от президентските избори“, допълни той.

Тръмп често пъти наричаше Джак Смит „смахнат“, но Смит в миналото е разследвал корупционни афери, в които са се оказвали замесени политици в САЩ. Той има опит при разследването на военни престъпления в Косово, припомня Франс прес.

Смит беше назначен за специален прокурор през ноември от министъра на правосъдието Мерик Гарланд. Той трябваше именно да следи как върви разследването по два въпроса срещу Тръмп. Единият беше този с неправомерно притежаваните поверителни документи, а другият беше във връзка с щурма на Капитолия, по който сега бяха повдигнати четири обвинения на Тръмп.

Джак Смит преди това работеше в Хага за Специалния трибунал за Косово и разследваше случай, свързан с бившия косовски президент Хашим Тачи.

Джак Смит е и спортист и е участвал в над 100 триатлона. В американски издания той е описван като безкомпромисен, а методите му разследване карат някои медии да го сравняват с булдог.

Джак Смит е завършил право в Харвард и е бил прокурор в щатите Ню Йорк и Тенeси. В продължение на 5 години  е ръководил звено към министерството на правосъдието, натоварено с надзора на разследвания за корупция срещу политици от двете водещи политически сили в САЩ.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *