Новините Сега

Новините Сега

България Новини

Предлагаме на САЩ общи водородни и геотермални проекти

Spread the love

Желание България и САЩ да обсъдят възможно сътрудничество в областта на геотермалната енергия, въобновяемите енергийни източници, нови технологични нискоемисионни решения за производство на електроенергия, вкл. малки модулни ядрени реактори и зелен водород е изразил енергийният министър Румен Радев на среща с посланика на САЩ Кенет Мертен преди ден. Обсъдени са възможностите за технологични трансфери и инвестиционен интерес за реализиране на евентуални публично-частни партньорства. Дискутирани са и газовите доставки и диверсификацията на свежото ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката в четвъртък.

В разговора са участвали също зам.-министрите Ива Петрова и Красимир Ненов и заместник-посланик Андриа Брулет-Родригез и Ерън Коуп, съветник по политическите и икономическите въпроси.

Финализирането на междуправителственото споразумение в областта на ядрената енергетика е било сред основните теми на срещата. Те бе сключено, след като през февруари 2023 г. предишният парламент задължи служебния кабинет да построи VІІ блок  на АЕЦ „Козлодуй“ по технологията на американската „Уестингхаус“ – AP-1000. Причината е, че площадката там е лицензирана от ядрения регулатор за този тип реактори и разполага с екооценка, заради предишното намерение на България да изгражда там такава мощност. АЕЦ „Козлодуй“ дори имаше подписано споразумение с „Уестингхаус“ за внедряване на такава мощност, но проектът бе замразен, заради отказа на американците да влязат като акционери в проектната компания.

След подписването на междуправителственото ядрено споразумение със САЩ през април 2023 г. „Уестингхаус“ и „АЕЦ Козлодуй Нови мощности“ сключиха договор за извършване на предварителни инженерни дейности за изграждане на VІІ блок в сегашната атомна централа по технологията AP-1000 при максимално използване на наличната там инфраструктура. Стартът на изпълнението на този анализ бе обявен преди две седмици, но кога ще е готов не бе съобщено, както е цената, която българското дружество ще плати за оценката. По думите на предишния енергиен министър Росен Христов това ще струва „няколко милиона“.

Още по темата:

До месеци започва предпроектно проучване със САЩ за нови реактори у нас

 

Посланик Мертен сега е обявил, че вече е извършен значителен обем работа по това споразумение и го определя като „нова ера на сътрудничество между двете страни“. Той заявил, че България може да бъде една от първите държави в Европа с инсталиран и работещ реактор AP-1000, което е изключителна възможност. Посланикът се поинтересувал и от процеса по лицензиране на новото свежо ядрено гориво, засегнал и темата за малките модулни реактори като много обещаваща технология.

Радев подчертал ритмичността в работата на всички заинтересовани страни по лицензирането на свежо ядрено гориво, произвеждано в Швеция от „Уестингхаус Електрик Швеция АВ“. По думите му се извършва текущ преглед на пакета документи за одобряването на свежото ядрено гориво. Това включва неутронно-физични, термо-механични, якостни, термо-хидравлични и радиологични анализи за смесени и еднородни зареждания, както и нужното време пред Агенцията за ядрено регулиране за издаване на разрешение за експлоатация на новия тип ядрено гориво.

Преди дни от АЕЦ „Козлодуй“ заявиха пред Mediapool, че през юли ще подадат заявление за лицензиране на касетите на „Уестингхаус“ и очакваният аса процедурата да приключи в срок за първата доставка от новото гориво идната пролет за частично зареждане на V блок на АЕЦ „Козлодуй“ при годишния му планов ремонт.

Още по темата:

„Булгаргаз“ вече има 1 млрд. куб. м капацитет от бъдещия LNG терминал край Александруполис

 

Засегната е била и темата за газовите доставки. Зам.-министър Ива Петрова е посочила пускането н експлоатация на газовата връзка с Гърция миналия октомври като „повратна точка“ за разнообразяването им.

„Следващ ключов проект е терминалът в Александруполис, където България има участие чрез своето дружество „Булгартрансгаз“. Надяваме се, че той ще заработи до края на годината. „Булгаргаз“ има резервиран капацитет от 1 млрд. кубични метра на терминала (годишно). Работим по междусистемните газови връзки със Сърбия и Северна Македония, както и по увеличаване на капацитета на хранилището в Чирен. Участваме в платформата за общи газови доставки, инициирана от ЕК. Тези усилия, дават резултат по гарантиране на доставките и диверсификация както за страната, така и за региона на Югоизточна Европа“, заявила Петрова.

Още по темата:

Световната банка ще проучва къде да има геотермална централа у нас

 

Американският посланик коментирал, че е радостен да види колко успешна и проактивна е България по отношение на сигурността на доставките на доставките на природен газ и диверсификацията на източниците и маршрутите.

След спирането на руския газ за България миналия април, САЩ осигуриха спешно два танкера с втечнен газ за „Булгаргаз“, а преди два месеца американската компания „Шайнийр“ достави друг танкер за българския доставчик в Турция.

Мертен също така е похвалил добрите взаимоотношения на страната ни с останалите държави в региона.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *