Новините Сега

Новините Сега

Новини

Реанимиран е още един МиГ-29

Spread the love

Възстановена е летателната годност на още един изтребители MиГ – 29, съобщиха от българските Военновъздушни сили (ВВС).

На този самолет са монтирани двата двигателя, които военното министерство закупи от Полша.

В сряда ВВС са изпълнили полет за проверка на работата на самолетните системи и двигателите в целия височинно-скоростен диапазон на самолета, при което отклонения от техническите изисквания не бяха констатирани.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3Dpfbid02tXFsjSWZtvbMor7iuPDVHPzgatjvCg91orxn5xyrG23CArMNvEx7bAEAExkPVvg6l%26id%3D100069158621186&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“655″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

България разчита само на старите съветски изтребители MиГ-29, за да охранява въздушното си пространство, като информацията колко самолета са годни да летят е една от най-големите военни тайни през последните години.

България очакваше повече двигатели от Полша, но в крайна сметка получи само два.

Полша и Словакия насочиха МиГ-овете си в помощ на Украйна, но България няма друга възможност да изпълнява задълженията си еър полийсинг и не разглежда подобна възможност.

Заради войната в Украйна поддръжката на МиГ-овете е изключително затруднена, като е възможно до месеци те да бъдат приземени.

МО провежда две обществени поръчки – за ремонт на шест наши двигателя за МиГ 29 и за закупуването на шест ремонтирани двигателя.

Военният министър Димитър Стоянов съобщи, че има заявено намерение за участие в поръчката за ремонт от ведомствените заводи „ТЕРЕМ“ и Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A.

Към момента като най-възможен вариант България да продължи да охранява сама небето си и да се намери възможност да бъде удължен живота на МиГ-овете.

Новозакупените от САЩ и „Локхийд Мартин“ F 16 Block 70 ще започнат да пристигат през 2015 година, но след това ще трябва още време, за да бъдат усвоени от българските Военновъздушни сили (ВВС).

Опитът на МО да осигури заместваща платформа не успя както заради високите цени, така и заради липсата на политическа подкрепа за още един скъп проект за ВВС.

В същото време въпросът става все по-актуален на фона на войната в Украйна и непрекъснатите руски провокации над Черно море.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *