Новините Сега

Новините Сега

Новини

ВЕИ облекченията минаха в НС с призиви „върни заплатата“ и обещание за пренаписване

Spread the love

Предложените от Министерството на енергетиката промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, които би трябвало да облекчат изграждането и присъединяването към мрежата на такива проекти, бяха приети на първо четене в пленарна зала в сряда. Това стана въпреки критиките към текстовете от страна на бранша и мрежовите оператори, които дадоха храна на депутати за тежки коментари за качеството на внесените текстове, спиране на заседанието на Народното събрание за привикване на ресорния служебен министър Росен Христов за обяснения, което пък доведе до отправяне на взаимни нападки и призиви „Върни си заплатата“ (нищо не работиш).

Все пак народните представители решиха да подкрепят законопроекта, защото иначе връщането и преработката му ще отнеме доста време. Те обаче си дадоха 28 дни за събиране на предложения за редакции на сегашните текстове, преди влизането на проектозакона за второ четене в парламентарните комисии.

Оспорваните поправки

Целта на поправките, които трябваше да са приети още преди лятото на 2021 г. заради влизаща в сила евродиректива, принципно е да облекчат присъединяването на ВЕИ централи като съкрати сроковете за издаване на становище за включването им в мрежата, за отпадне необходимостта от сключване на предварителен договор за присъединяване и самият процес да отнема по-кратко време. Текстовете предвиждат изискване за влагане на по-голям процент биогорива ново поколение към тези с нефтен произход, въвеждане на мълчаливо съгласие при искане на разрешение за строеж за монтаж на инсталации за производство на електрическа и топлинна енергия от слънчева енергия за собствено потребление. Условието е да са с обща инсталирана мощност до 50 киловата в сгради в урбанизираните територии, включително върху покриви и фасадни конструкции и прилежащите им поземлени имоти. Законопроектът премахва изкупуването на ток от възобновяеми източници по преференциални цени и дългосрочни договори за нови обекти с инсталирана мощност до 30 киловата, както и други предложения за въвеждане на зони за изграждане на ВЕИ

Според внесените в парламентарната енергийна комисия становища на засегнатите от промените обаче текстовете се нуждаят от сериозни редакции, каквито депутатите обещаха да предложат в следващите дни, но това им навлече гнева срещу служебния енергиен министър Росен Христов.

Да дойде министърът!

Доста време от обсъждането на текстовете на закона, чието приемане е част и от мерките, изисквани за плащане на част от парите по Плана за възстановяване и устойчивост, всъщност отиде за дискусии и гласуване за явяване на Христов в пленарна зала, за да изслуша мнението им за текстовете и неговите аргументи. Заседанието бе прекъснато на няколко пъти преди той да дойде в парламента.

Енергийният министър обясни пред депутатите, че законопроектът е важен за постигането на по-оптимален енергиен микс и за усвояването на средства по плана за възстановяване.

Вместо политически коментари и безсмислени дебати, трябва да се върви по стандартния процес за приемане и доработване на закона, като НС има правото да направи всякакви промени между първо и второ четене, заяви Христов.

Кой чия работа върши

Георги Свиленски от „БСП за България“ го нападна, че е трябвало да се извини на народните представители, защото се опитал да ги заблуди, че е в командировка, за да не се яви в парламента. Упрекна министъра, че внася некачествени закони, които сега депутатите трябва да поправят, „ще удължаваме срокове, ще вършим вашата работа“.

„Върнете поне заплатата, която сте получавали за тези десет месеца, защото в крайна сметка Вие сте министър, Вие вземате заплата, а работата ще я вършат народните представители“, каза Свиленски.

„Законодателният орган в страната е Народното събрание, така че крайно време е да започнете и вие да работите“, не му остана длъжен Христов. Повече от месец работа на парламента и няма редовно правителство и приети закони. „Така че, ако някой трябва да си връща заплатите, със сигурност не е министърът“, отвърна Христов.

Той защити работата си като отбеляза, че законопроектът е съгласуван и на обществено обсъждане, а получените около 100 страници коментари са анализирани и отразени до голяма степен в текстовете. Новите негативни становища, довели до критиките на депутатите, били внесени в парламентарната енергийна комисия по-късно.

За опита и сметките

Не знам как се определя качеството на един закон, особено от хора, които не са занимавали през живота си с енергетика, отбеляза язвително Росен Христов, на което Свиленски отвърна, че опитът му в енергетиката и с плащането на сметки.

Според енергийния министър документът не е некадърен, но засяга толкова много сектори, че няма как всички да са доволни, което налага компромиси. Той призова депутатите за вземат политическо решение.

Критики срещу законопроекта обаче отправи не само БСП, а и другите партии.

Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ отбеляза, че законопроектът обхваща ключови енергийни реформи като енергийните общности, той не е идеален и ще бъде коригиран между първо и второ четене.

Искра Михайлова от „Възраждане“ се усъмни, че при изготвянето на ВЕИ закона са взети предвид всички интереси, „но сме сигурни, че някои и нечии интереси са взети предвид“. Според нея под претекста да се опростят процедури, на практика „се развързват ръцете“ за съмнително отдаване без търг или процедури държавни и общински имоти за изграждане на ВЕИ.

От дълги години се опитваме да направим така, че да облекчим условията за построяване на фотоволтаици, чрез които да намалим цената на електроенергията за обществото, коментира Рамадан Аталай от ДПС и призова депутатите да подкрепят на първо четене законопроекта с всички недостатъци, отбелязани от различни институции, за да се избегне санкцията, която се очаква от ЕК. Което и стана, а сега парламентът ще има месец за корекции между двете четения.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *