Новините Сега

Новините Сега

Новини

МВР министърът влезе в спор с ПП давани ли са пари за мъртви души вместо за украински бежанци

Spread the love

Вътрешният министър Иван Демерджиев влезе в задочен спор с “Продължаваме промяната” във вторник, като обяви, че се е натъкнал на злоупотреби с помощите за украинските бежанци, които потенциално са извършени от кабинета на Кирил Петков. Мотивът на Демерджиев е, че за период от 5 месеца последният редовен кабинет е похарчил 150 млн. лв., докато за същия период служебното правителство е похарчило 43 млн. лв. От ПП определиха изказванията на министъра като “несъстоятелни”. Калина Константинова посочи, че помощи за мъртви души не е имало. Тя припомни на Демерджиев, че редовното правителство изплащаше помощи за храна и нощувка на бежанците в хотели, докато служебната власт премахна парите за храна и насочи украинците към държавни бази. Освен това служебната власт намали помощта от 40 лена на ден, какъвто бе размерът й по време на кабинета “Петков” на до 10-15 лева на ден при служебната власт. Намалението на помощта се случи тихомълком от служебната власт и стана ясно на обществото от самите хотелиери.

Сигнал до прокуратурата

Демерджиев обяви, че е внесъл в понеделник сигнал в прокуратурата, свързан с помощите за украинските бежанци. Министърът уточни, че като ръководител на Националния оперативен щаб е установил, че за период от 5 месеца последният редовен кабинет е похарчил 150 млн. лв., докато за същия период служебното правителство е похарчило 43 млн. лв.

„Това предизвика извършването на проверка от националния щаб и в министерството на туризма. За съжаление бяха установени множество пропуски и нарушения, включително и на изисквания за нормативни актове, касаещи опасност да се върнат европейски средства, с които е финансиран този процес“, каза още министърът.

Още по темата:

Държавата призна, че вече не дава пари за храна на украинските бежанци

От думите му стана ясно, че в резултат на проверката е установено, че над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, които са посочени като лица за контакт на 42 дружества.

Към това над 93 млн. лв. са изплатени по протоколи, които не е ясно кого подпомагат, както и броят на лицата, които подпомагат, допълни министърът и подчерта, че са много нарушенията, които могат да се третират като престъпления, стана още ясно от изказването на вътрешния министър Иван Демерджиев.

Калина Константинова: Изказванията на МВР министъра са несъстоятелни

Изказванията на министъра на МВР от днес за бежанската криза в България са абсолютно несъстоятелни, коментира през фейсбук Калина Константинова, която като вицепремиер наблюдаваше помощите за бежанците.

Мащабът на бежанската вълната, която посрещнахме миналата година беше непредвидим и невиждан за модерната българската история. Нито 1 лев от българския бюджет не е бил използван за настаняване на бежанци. Всички средства са по линия на ЕК и са съгласувани с нея, тъй като се наложи спешно преструктуриране на неусвоени европейски програми, пише Константинова.

„Математика за МВР министър“

Константинова дори предложи “Математика за МВР министър”.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkalina.konstantinova.politician%2Fposts%2Fpfbid02UP5FMoQyRtmYBAPbXqbDJj6aKXnMbPH4C8LTt2LLQPqdh5WibTP4nNvr25Qh2uXql&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“648″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

“Разбира се, че парите, които нашият кабинет е плащал за 5 месеца помощ на хората, бягащи от война, са много повече от тези, които е платил служебният кабинет след отминаване на бежанската вълна. Припомням, че програмата започна с 40 лв/на ден в зимния период, когато заварихме институции без никаква подготовка и план за реакция при подобна криза. След като създадохме процеси на работа, когато дойде пролетта, и когато се включиха още стотици хотелиери, програмата струваше вече между 10 и 15 лева на ден. Сами може да сметнете разликата от 30 лв. на ден, умножена по стотици хиляди”, казва Константинова.

Мъртви души няма и не е имало, посочва тя.

Константинова припомня, че България бе държавата, която първа въведе документи за временна закрила на бежанците в целия ЕС. “Синхронизирахме системите на МВР и министерство на туризма, така че да няма възможност за дублирани настанявания. Ако г-н Демерджиев наистина смята, че има нарушения, то нека провери собствените си служители”, казва Константинова.

Още по темата:

Държавата е спряла парите за изхранване на украинските бежанци, настанени в хотели

“С моя екип в МС оставихме на служебното правителство готов план за временна закрила с разработени интеграционни мерки, за да ги улесним максимално в работата напред. Както и препоръка програмата с хотелите да бъде замена с интеграционна програма от месец септември, нещо , което и до ден днешен не се е случило.

Щастлива съм, че повече от година темата за бежанците не е водеща и криза отдавна няма”, заключава Константинова.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *