Новините Сега

Новините Сега

Новини

Франция откри гигафабрика за батерии за електромобили

Spread the love

Първият завод за производство на батерии за електрически превозни средства във Франция бе открит във вторник. Заводът, разположен в северната френската община Били-Беркло, е първият от група подобни предприятия, които трябва да започнат производство през идните три години в региона, превръщайки го в „Долината на батериите“, съобщава агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Фабриката за батерии е собственост на „Аутомотив Селс Къмпъни“ (Automotive Cells Company), съвместно дружество между френския енергиен гигант „ТоталЕнержи“ (TotalEnergies) и автомобилните концерни „Мерцедес-Бенц“ (Mercedes-Benz) и „Стелантис“ (Stellantis).

Френският финансов министър Бруно льо Мер, който присъства на церемонията по откриването, сравни фабриката със създаването на компанията „Еърбъс“ (Airbus), поставила Европа в центъра на производството на самолети.

„Европейският съюз трябва да покаже мускули“ по отношение на промишленото производство, тъй като Китай няма да отстъпи, според Льо Мер.

Според друг присъстващ – германският министър на транспорта Фолкер Висинг, фабриката, заедно с други две съоръжения на „Аутомотив Селс Къмпъни“, планирани в Германия и Италия, ще гарантира, че „Европа ще остане в челните редици на глобалния прогрес утре“.

На събитието присъстваха и ръководителите на „Мерцедес-Бенц“, „Стелантис“ и „ТоталЕнержи“.

Изграждането на производствени мощности за батерии е в основата на плана за „реиндустриализация“ на Франция на президента Еманюел Макрон.

Фабриката е с дължината на шест футболни игрища, а производството трябва да започне през лятото. Тя е първата от четирите, които трябва да бъдат открити в така наречената „Долина на батериите“.

Междувременно главният изпълнителен директор на „Стелантис“ Карлос Таварес заяви, че компанията ще се нуждае от една или дори две подобни големи фабрики за батерии за електрически превозни средства в САЩ.

Американският Закон за намаляване на инфлацията създаде „много благоприятни“ инвестиционни условия в страната, добави Таварес.

Компанията вече обяви намеренията си за изграждане на завод в Канада и един в американския щат Индиана.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *