Новините Сега

Новините Сега

Новини

Няма проблем синдиците на КТБ да плащат на сина на надзорника си

Spread the love

Няма проблем в това синдиците на КТБ да продължат да плащат възнаграждение на сина на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който би следвало да ги контролира. В това няма конфликт на интереси и нито антикорупционната комисия (КПКОНПИ), нито Главният инспекторат на правителството имат отношение към случая.

Това става ясно от отговор на КПКОНПИ по заявление за достъп до обществена информация до Mediapool и от отговор на премиера Гълъб Донев на парламентарен въпрос на депутатите Мартин Димитров и Георги Ганев.

Въпросите бяха отправени по повод разкритието на Сметната палата за това, че синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова са плащали регулярно възнаграждение за правно обслужване на адв. Веселин Матев, докато баща му Матей Матев е председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), от който се очаква да контролира въпросните синдици. Самият Матев – старши работеше по договор за синдиците на КТБ, преди да стане техен контрольор през март 2019 г.

Междувременно, на 1 януари 2019 г. синдиците сключват договор за правно обслужване със сина му Веселин, установява одит на Сметната палата. От документи е видно, че първоначално ежемесечното възнаграждение е сравнително ниско – 2500 лв., но впоследствие е увеличено на 6000 лв. с ДДС, а към края на 2021 г. е предложено то да се вдигне на 12 000 лв. с ДДС. Този разход е бил част от бюджета на синдиците за разходи по несъстоятелността на КТБ, които ежемесечно са одобрявани от управата на ФГВБ.

През 2021 г. фондът е одобрил анекс за увеличаване на възнаграждението на Матев-младши, а през юни 2020 г. са гласувани допълнителни 60 000 лв. с ДДС за адв. Матев за постигнати резултати по делото, по което КТБ си върна 125 млн. евро в масата на несъстоятелността от покупката на БТК.

Матев – старши на два пъти си е правил отвод при гласуване в управата на ФГВБ заради вземането на решения, свързани с възнаграждението на сина му, установява палатата.

Без да се притеснява от разкритията, дни преди парламентарните избори на 2 април тази година правителството на Гълъб Донев преназначи Матей Матев за нов 4-годишен мандат, начело на фонда. Той е съпруг на говорителя на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Отговорните държавни институции са на мнение, че случаят няма отношение към законодателството за конфликта на интереси, защото той не попада нито в правомощията на КПКОНПИ, нито в тези на Главния инспекторат на Министерския съвет.

Членовете на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, които са петима, не попадат сред лицата, които са обхванати от антикорупционния закон (чл. 6, ал. 1 от ЗПКОНПИ). Това е така, защото „фондът не е част от консолидираната фискална програма, не попада и сред икономически обособените лица и структурни единици по чл. 13, ал. 4 от Закона за публичните финанси, включени в чл. 6, ал. 1, т. 50 от ЗПКОНПИ“, пишат в отговор до Mediapool от антикорупционната комисия. От него излиза, че членовете на управата на ФГВБ не спадат и към „ръководителите на държавни институции, създадени със закон“, които са обхванати от антикорупционния закон. Фондът за гарантиране на влоговете е създаден със закон, но очевидно КПКОНПИ не го смята за държавна институция.

Премиерът Гълъб Донев също е на мнение, че председателят на ФГВБ не е лице, заемащо висша публична длъжност по смисъла на антикорупционния закон, поради което няма как при него да бъде търсен евентуален конфликт на интереси.

„Председателят на ФГВБ няма задължение по ЗПКОНПИ да подава декларация за несъвместимост и декларация за имущество и интереси, поради което и дейността му не попада в обхвата на контрола, осъществяван от Главния инспекторат към Министерския съвет“, заключава Гълъб Донев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *