Новините Сега

Новините Сега

Новини

Десетки ранени при сблъсъци между протестиращите сърби и силите на НАТО в Косово

Spread the love

Двадесет и пет военни от многонационалните сили на НАТО в Косово Кейфор (KFOR) са били ранени по време на сблъсъци с протестиращи сърби в северната част на страната, съобщиха световните агенции.

Сърбите в Косово настояват за оставката на етнически албански кметове, като демонстрациите преминаха в насилие.

Сърбите влязоха в сблъсъци с полицията в община Звечан, на 45 км северно от столицата Прищина. Войниците на Кейфор ги призоваха да освободят пътя за два автомобила на специалните полицейски сили на Косово.

След това войниците трябваше да използват сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да защитят косовските полицаи в автомобилите и да разпръснат протестиращите, според свидетели и местни медии.

Събралите се сърби отговориха, като хвърляха камъни и други твърди предмети.

Няколко военнослужещи от италианския и унгарския контингент на Кейфор са били мишена на непровокирани атаки и са били ранени, като раните им включват фрактури и изгаряния, дължащи се на експлозия на взривни устройства.

Атаките бяха определени от НАТО като неприемливи.

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/bAT_IPFBrSQ“ title=“YouTube video player“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share“ allowfullscreen></iframe>

Италианският външен министър Антонио Таяни съобщи, че сред ранените 25 военни от Кейфор 11 са италианци, от които трима са в сериозно състояние.

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че в Северно Косово 52-ма ранени сърби са потърсили помощ в клиничен център в Северна Митровица, а ранените вероятно са повече след вчерашните сблъсъци в Звечан между протестиращи сърби и косовската полиция и мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР, предаде Танюг.

Насилието беше последният инцидент, след като през изминалата седмица напрежението се покачи, а Сърбия постави армията си в състояние на повишена готовност и изпрати повече войници на границата с Косово.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич разкритикува отношението на международната общност към събитията в Косово, като заяви, че Кейфор „не защитава народа, а узурпаторите“, визирайки очевидно новите кметове.

„Но ние трябва да защитаваме мира. Мирът е всичко, което имаме“, каза тя.

Според Горан Ракич, местен сръбски политик, сърбите заявяват, че искат новите кметове, които те наричат „незаконни и нелегитимни“, да подадат оставка и да напуснат постовете си. Те също така искат специалната полиция да напусне Северно Косово.

Кейфор увеличи присъствието си в четирите общини, включително и в Митровица, и  прикани всички страни да се въздържат от действия, които биха могли да предизвикат ескалация, като по-специално настоятелно призова „Белград и Прищина да се включат в диалога, воден от ЕС“, съобщи БТА.

Посланикът на САЩ Джеф Ховениър се срещна с президента на Косово Вьоса Османи, а след това заедно с посланиците на другите западни сили – Франция, Италия, Германия и Великобритания, проведе среща и с министър-председателя Албин Курти, като го призова да предприеме стъпки за деескалация на ситуацията и намаляване на напрежението.

Посланиците предложиха новоизбраните кметове да работят в други сгради, а не от сградите на общините.

„Мирният протест трябва да остане мирен“, заяви Ховениер, осъждайки насилието от страна на сърбите.

Посланикът на ЕС Томаш Шуньог пък осъди нападението над журналистическите коли, като заяви, че „на журналистите трябва да се позволи да извършват работата си, без да се страхуват за безопасността си“.

Миналия петък етнически сърби в Северно Косово, които са мнозинство в тази част на страната, се опитаха да блокират наскоро избраните етнически албанци да влязат в общински сгради. Косовската полиция използва тогава сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата и да пусне новите служители в офисите.

Повече от дузина сърби и петима косовски полицаи бяха ранени тогава.

Същия ден сръбските войски по границата с Косово бяха приведени в повишена готовност.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *