Новините Сега

Новините Сега

България Новини

България изостава в имплантирането на устройства срещу внезапна сърдечна смърт

Spread the love

През последните години в България годишно на пациенти се поставят около 200-300 устройства, които могат да ги спасят в случай на животозастрашаващи аритмии, което прави около 30-40 устройства на 1 000 000 население. Става въпрос за кардиовертер дефибрилатори – специални устройства, които се поставят в тялото на пациентите, и при възникване на животозастрашаващи аритмии изпращат електрически импулси към сърцето, които прекъсват аритмията и така спасяват живота. Имплантируемият кардиовертер дефибрилатор може да остане в човешкото тяло до 10 години, като през това време работи със специална батерия. След този период устройството може да се замени с ново.

За сравнение в Европа сe имплантират повече от 150 такива устройства на милион население, а в Германия над 300 на милион. „Ние изоставаме в имплантирането на устройства, които предотвратяват внезапната сърдечна смърт при високорискови пациенти и се надявам в бъдеще тази статистика да се промени“, коментира д-р Красимир Джинсов, ръководител на сектор по Електрофизиология и кардиостимулация към отделението по Инвазивна кардиология в УМБАЛ “Свети Георги” – Пловдив и председател на Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България (ССКЕБ).

Той бе лектор по време на регионална кардиологична среща на тема „Превенция на внезапната сърдечна смърт“, която се проведе в Медицинския симулационен тренировъчен Център на МУ – Пловдив през почивните дни. Кардиолози от града и областта се запознаха със съвременните възможности за предотвратяване на внезапна сърдечна смърт чрез имплантиране на кардиовертер дефибрилатор.

„По време на обучението запознахме колегите с причините за появата на внезапна сърдечна смърт и реакцията на специалиста при пациенти, застрашени от нея. Показахме им нагледно как се имлантира кардиовертер дефибрилатор и всеки от присъстващите имаше възможност да упражни наученото и сам да го направи върху високотехнологичен симулатор. Поставянето на този вид устройство е един от най-добрите начини за предотвратяване на внезапна сърдечна смърт – фатално събитие, което настъпва до 1 час от началото на симптоматиката“, обясни д-р Джинсов.

Около 25% от всички смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания са в резултат на внезапна сърдечна смърт. Тя може да покоси, както човек със сърдечносъдово заболяване, така и хора без индикации за сърдечен проблем. В 50% от случаите внезапната сърдечна смърт е първа проява на сърдечното заболяване и може да се изяви при привидно здрави хора. Мъжете са по-застрашени от внезапна сърдечна смърт. Тя настъпва при 6.68 на 100 000 души годишно, докато при жените честотата е 1.40 на 100 000.

„Причините за внезапната сърдечна смърт са много. В 80% от случаите се дължи на коронарна болест на сърцето. В 10 – 15% от случаите – на кардиомиопатии. При всички тези заболявания има риск от животозастрашаваща аритмия. Преживяемостта след внезапна сърдечна смърт извън болница е едва 5-10% и то в развитите страни. Около 70% от случаите на внезапна сърдечна смърт стават в дома на пациента. Там преживяемостта е около 3-6%, ето защо ние, кардиолозите трябва да се научим да разпознаваме пациентите, застрашени от внезапна сърдечна смърт и да вземем мерки това да не се случи. Най-добрата превенция за хора с висок риск е имплантирането на кардиовертер дефибрилатор, който буквално може да рестартира сърцето на човек, ако настъпи инцидент“, обясни доктор Джинсов.

От пациентите, които вече са диагностицирани със сърдечен проблем, с най-голям риск са тези с ниска фракция на изтласкване, коронарна болест на сърцето и преживян миокарден инфаркт. При тях кардиовертер дефибрилаторът може да намали риска от смърт с повече от 50% спрямо медикаментозната терапия.  

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *