Новините Сега

Новините Сега

Новини Свят

Атаки с дронове доведоха войната в Москва

Spread the love

Украинските въоръжени сили предприеха днес най-голямото си нападение срещу Москва, с което доведоха избухналата преди 15 месеца война в Украйна в центъра на руската столица. Противовъздушната отбрана на града обаче унищожи всичките осем дрона, предаде Ройтерс.

Нападенията с безпилотни летателни апарати дълбоко в територията на Русия се засилиха през последните седмици, като бяха нанесени удари по петролопроводи и дори по Кремъл по-рано този месец. Москва обвини за тези атаки Украйна.

„Тази сутрин режимът в Киев предприе терористична атака с безпилотни летателни апарати срещу жилищни сгради в град Москва“, заяви руското министерство на отбраната.

„В нападението са участвали осем безпилотни летателни апарата. Всички вражески безпилотни летателни апарати бяха поразени“, пише още в съобщението.

Отбелязването на добре свършена работа от руската ПВО обаче не дава отговор на въпроси като тези как – ако Украйна организира тези атаки – Киев успява да проведе сложни логистични операции по доставка на дронове на руска територия, осигуряване на стартова площадка, наземен контрол на машините и то без да попадне в погледа на някоя от руските специални служби, отбелязва Ройтерс.

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/wQgzkeL8vJM“ title=“YouTube video player“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share“ allowfullscreen></iframe>

Съветник на украинския президент отрече Киев да е пряко замесен в нападението с дронове срещу Москва, но заяви, че Украйна наблюдава събитията с удоволствие, и прогнозира увеличаване на този тип атаки, предаде Ройтерс.

„…по отношение на атаките: разбира се, че с удоволствие наблюдаваме и прогнозираме увеличаване на броя на нападенията. Но, разбира се, нямаме пряко отношение към това“, заяви Михайло Подоляк, съветникът на президента на Украйна Володимир Зеленски, в предаването „Закуска“ в ЮТюб.

Още по темата:

Русия обвини Украйна, че е нападнала Кремъл с дронове, тя отрича да има нещо общо

 

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че са били ранени двама души, единият от които е настанен в болница. Няма смъртни случаи.

Летищата в Москва остават отворени.

Хора, живеещи в югозападната част от руската столица, съобщиха, че са чули силни взривове преди зазоряване, след което усетили миризма на бензин. Местни жители заснели свален дрон и кълбо дим, издигащо се над хоризонта на Москва.

Руското министерство на отбраната каза, че специални електронни технологии за противодействие на безпилотни летателни апарати са били използвани за отклоняване на три от украинските безпилотни летателни апарати, докато други пет са били свалени.

Руски медии съобщиха, че са нанесени щети близо до Ленински проспект и до летище Внуково. Руската държава телевизията отрази нападенията, но без да се спира подробно на тях.

Киев отрече да стои зад нападението с дронове срещу Кремъл по-рано този месец, въпреки че в. „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че американското разузнаване смята, че Украйна стои зад тази атака, посочва Ройтерс.

Не е ясно как ще реагира руският президент Владимир Путин на нападението срещу Москва, с което войната в Украйна достигна столицата на най-голямата ядрена сила в света.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *