Новините Сега

Новините Сега

Новини

Милиардната сделка за бронирани машини се движи все по-уверено към САЩ

Spread the love

Реализирането на един от най-скъпите и приоритетни проекти от модернизацията на армията – придобиването на бронирани машини, се движи все по-уверено в посока САЩ и е много вероятно да бъде решен по модела, по-който бяха закупени изтребителите F-16, потвърдиха източници на Меdiapool.

МО разглежда възможността за директен договор със САЩ за машини “Stryker”, като подобна сделка ще трябва да мине и през парламента.

„Процедурата за придобиване на бронирани машини на пехотата върви с усилени темпове, очакваме обвързваща оферта и се надявам до края на годината да имаме договор“, каза Димитър Стоянов тази седмица.

Според неофициална информация офертата се очаква през август. След това предстои да бъде анализирана и да се прецени дали отговаяр на българските нужди. 

Според оценките на МО проектът ще излезе общо към 2 млрд. лева, като ще се разплаща разсрочено. Интересна е промяната в оценката на МО. Първоначално се смяташе, че междудържавните преговори ще оскъпят сделката, но военното министерство в последните месеци преразгледа позицията си.

Още по темата

Как да (не) купим бронирани машини?

„Неправилни се оказаха предположенията, че таксите по модела “government to government” (междудържавен договор – бел. ред.) ще оскъпят проекта. Напротив, проектът е изключително конкурентен като цена на всички други информации, които получихме“, каза Димитър Стоянов в интервю за Меdiapool в началото на месеца.

В бюджета за 2023 година в рамките на капиталовите разходи от милиард лева са заделени и 457 милиона лева, ако бъде сключен договор с американското правителство за доставка на машините.

Сделката, обаче, ще трябва да мине отново през парламента.

Срещу подобен договор се очаква съпротива от БСП и „Възраждане“, но би било изненадващо, ако не получи подкрепа предвид консенсуса около нуждата да бъде модернизирана армията ни предвид войната в Украйна.

Друг подводен камък за реализирането на проекта ще бъдат разправиите около бюджета.

Проектът за закупуването на бронирани машини бе блокиран в края на управлението на последното правителството на Бойко Борисов. Тогава очаквано се оказа, че и двете подадени оферти – на финландската фирма „Patria“ и на мултинационалната „General Dynamics“ (с предимно американско участие), надвишават тавана на проекта от близо 1.5 млрд. лева.

Още по темата 

„Убийците на танкове“. Американски бойни машини минават през България на път за Украйна 

През последните две години военното министерство обсъждаше различни възможности за рестартирането на проекта.

Военното министерство отново поиска и получи нова информация (Request for Information, RFI) от компаниите, които могат да изпълнят проекта, но паралелно се задвижи и опцията за  междуправителствен договор.

 

 

След като МО прецени цялата постъпила информация, ще вкара в парламента промяна в Проекта за инвестиционен разход (ПИР).

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *