Новините Сега

Новините Сега

България Новини Политика

ПП очаква подновяване на преговорите с ГЕРБ

Spread the love

„Продължаваме промяната“ очаква размразяване на преговорите с ГЕРБ през следващите дни. От формацията обявиха, че според тях преговорите за съставяне на редовно правителство с връчения на ПП-ДБ втори проучвателен мандат трябва да продължат. 

„Ще следваме конституционната процедура и очакваме да има размразяване на ситуацията в следващите дни“, каза Лена Бориславова от ПП пред бТВ, след като в събота ГЕРБ замрази преговорите с ПП-ДБ след изтеклия запис от заседание на ПП и обяви, че може да ги поднови, но при нови условия.

„Преговорите трябва да бъдат размразени. Имаме нужда от редовно правителство. Аз бих разбрала замразяване, ако има разминаване по политики, но заради вътрешни записи, казани след дълги дискусии в емоционални моменти, не ми се струва като легитимен подход“, добави тя.

Очакваме всеки момент ГЕРБ да заемат позиция – дали ще стоят до фризера, или ще демонстрират отговорно поведение спрямо българските граждани, посочи пред Нова тв Андрей Гюров от ПП. Той също обяви, че формацията очаква подновяване на преговорите.

По думите му ситуацията се е променила драматично, но и двете страни трябва да намерят решение.

Гюров коментира и президента Румен Радев, който изостри тона при връчването на втория мандат и дори поиска той да не бъде реализиран. „Г-н Радев изгуби своя образ на обединител и лидер на нацията. Той си позволи в един момент да вкара личния интерес. Досега винаги сме говорили, че действията на президента показват, че той не иска да има редовно правителство“, заяви Гюров.

Депутатът изрази съмнение в законосъобразността на думите на държавния глава, че сформирането на кабинет с мандат на ПП-ДБ би било нецелесъобразно. „Президентът показа на всички какво е неговото отношение към Конституцията на страната, която изведнъж му отесня“, допълни Гюров. По думите му се вижда засилване на „президентското лоби“ в обществото. 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *