Новините Сега

Новините Сега

Новини Свят

Токаев каза на Путин, че Казахстан не желае да гради нов Съветски съюз

Spread the love

Плановете на Кремъл за укрепване на зоната на влияние в постсъветското пространство и за сглобяване на аналог на „новия СССР“ от лоялните републики продължават да срещат съпротивата на президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, пише The Moskow Times.

Токаев, който не подкрепя нахлуването в Украйна и разширява военното сътрудничество с Китай и Турция, критикува Евразийския икономически съюз (ЕАЕС), който включва четири други бивши съветски републики в допълнение към Русия, и обяви нежеланието си за политическа интеграция с Москва.

Казахстан разглежда ЕАЕС изключително като икономически блок и всяка интеграция в неговите рамки трябва да бъде „предимно икономическа по природа“, каза Токаев на пленарна сесия на втория Евразийски икономически форум.

Това е „фиксирано в договора от 2015 г.“, каза Токаев, обръщайки се към руския президент Владимир Путин, който седеше на една сцена с него.

„Всички други сфери“ на интеграция, според президента на Казахстан, въпреки че имат право на съществуване, трябва да се разглеждат „през призмата на икономиката“.

В същото време икономическата интеграция в ЕАЕС съдържа и „един деликатен момент“, продължи Токаев. Съюзът де факто се раздели на две части. Едната е Русия и Беларус, които са съюзна държава с единно политическо, правно, военно, икономическо, валутно, културно и хуманитарно пространство. „Извинявам се, дори ядрените оръжия вече са едно за двама“, каза Токаев.

Втората част са Казахстан, Киргизстан и Армения „с различно ниво на интеграция“, подчерта той.

Самата икономическа интеграция в ЕАЕС, според Токаев, става с нарушения на първоначалните споразумения. Въпреки че създаването на съюза декларира прилагането на „четирите свободи“ и основни принципи като „недискриминационен достъп до инфраструктура, лоялна конкуренция, равенство и зачитане на националните интереси“, има множество факти за редовно възникващи взаимни бариери и ограничения, той каза.

Например, миналата година Русия многократно спря износа на казахстански петрол през терминала в Новоросийск, след което казахстанските власти решиха да потърсят алтернативни маршрути. През първото тримесечие на 2023 г. износът, заобикаляйки Руската федерация – по транскаспийския морски път, от пристанището Актау до Баку, се е увеличил 6 пъти и е достигнал 163,4 хиляди тона.

Нарастващите амбиции на Кремъл в бившия Съветски съюз, които достигнаха кулминация във военни действия срещу Украйна, предизвикаха нарастваща загриженост сред казахстанските власти, каза високопоставен служител в централноазиатската държава пред The Wall Street Journal миналата година.

Според него властите са се поучили от яростната съпротива на Украйна и виждат необходимостта от реформиране на армията, за да я направят по-мобилна и подготвена за „хибридна война“, която може да включва както преки военни действия, така и кибератаки, дезинформация и намеса в избори.

Казахстан възнамерява да развива стратегическо сътрудничество със Съединените щати и Запада, каза Токаев през март по време на среща с ръководителя на Държавния департамент Антъни Блинкън.

„Готови сме да продължим да развиваме това сътрудничество“, подчерта той и добави, че е благодарен на американските власти за „подкрепата на независимостта, териториалната цялост и суверенитета“. По думите на Токаев Казахстан отбелязва „надеждността“ и дългосрочния характер на партньорството в областта на сигурността, енергетиката, търговията и инвестициите.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Generated by Feedzy