Новините Сега

Новините Сега

Новини

Богата програма в Нощта на музеите в София тази вечер

Spread the love

Повече от 50 музея и галерии в София ще предложат богата програма от изложби, концерти, арт работилници, филми, организирани турове с гид в Европейската нощ на музеите тази събота – 13 май.

Нощта на музеите е отворена за всички и е с безплатен вход за всики събития.

Тя ще подари моменти на откривателство и щастие, свързани с изкуството, на посетители от всички възрасти, които решат да й се посветят сами, заедно със семейството или с приятелите си.

Националният исторически музей

Националният исторически музей (НИМ ) в Бояна ще работи от 18 до 24 часа с последно влизане на посетители в 23 часа.

От 10 до 18 часа в НИМ ще бъде организирана детска игра с любопитни загадки за събиране на стикери.

Основен акцент в програмата за възрастни ще е юбилейната изложба „50 от 50“, посветена на половинвековната история на музея. Посетителите ще могат да проследят развитието на най-голямата музейна институция в България чрез експонати, снимки и документи от фондовете й. Всяка година ще е представена чрез водещо събитие.

Важно място в програмата ще заема пърформативният спектакъл „Музеят в танц“. Той ще обвърже в красив пърформанс артефакти от постоянните експозиции с езика на съвременният танц. Спектакълът дава идеята за нощна разходка в музея, в която чрез магията на танца експонатите оживяват.

Всеки от 9-те танца е самостоятелен в своята композиция, а заедно те ще създадат вълшебно изживяване в Нощта на музеите. Изпълнители са младите артисти от „Куартз“.

Освен постоянната експозиция на НИМ, гостите ще могат да разгледат още временните изложби „Духът на Паисиевата история“, „Разказ за войната“ и „Блясък и величие. Средновековна България в българските исторически филми“.

Националният археологически институт

Националният археологически институт с музей при БАН на площед „Атанас Буров“ 1 ще работи от 18 до 24 часа. Последното влизане ще е в 23:30 часа. Там ще може да видите  Шестнадесетата национална изложба „Българска археология 2022“ в залата за временни експозиции.

Националният военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92 ще покаже от 18 до 23 часа експонатите си в 3D формат.

Националният етнографски музей на площед „Княз Александър І“ 1 от 19 до 24 часа, с последен вход в 23:30 часа, кани на експозициите „Пътят до трапезата“ (етаж 1), „130 години Народен музей“ (етаж 2) и „Дантелата в съвременността – връзка между два континента“ (етаж 2, зала 11).

Национален политехнически музей

Богата е програмата и на Националния политехнически музей на ул.“Опълченска“ 66 с работно време от 17 до 23 часа. Последното посещение е в 22:30 часа.

В 18 часа се открива изложбата „Пътуване във времето с Лаурин & Клемент и Шкода“ – история на прочутите автомобили в рисунки, създадени от Стефан Иванов.

Може да се види и гостуващата изложба „Уреди и апарати по физика“ от Националния музей на образованието в Габрово.

Ще има още уъркшоп за деца „Рисувай в музея“ от 17 до 19 часа, както и музикално-артистична програма (флашмоб), ревю с тоалети от рециклирани материали

От 17 до 21:30 часа ще има 3D мапинг и видеопрожекция, а от 19 часа започва среща разговор с писателката Катерина Хапсали.

Националният природонаучен музей

Националният природонаучен музей към БАН на бул. „Цар Освободител“ 1 от 18 до 23 часа ще привлича посетители с постоянната си експозиция, представяща биологичното и минералогично разнообразие на Земята.

В допълнение ще може да видите единствените у нас проби от Луната и метеоритни находки от Марс, както и проекта #Виж невижданото. В основата му е една нова хипотеза за зората на човечеството, според която първите си стъпки то прави именно на Балканите.

Национален музей „Земята и хората“ на бул. „Черни връх“ 4 от 18 до 20 часа представя концерт на тръбен орган в изпълнение на Христо Карагьозов, Георги Бойкин, Благовеста Ангелова, Михаела Лулчева, Мила Наумова и Росен Драганов.

В интервала 18 до 23 часа може да разгледате всички постоянни експозиции, както и временните изложби „Умни минерали за умни телефони“, „Кехлибарът – изящната капсула на времето“ и „Каменната история на древните морета и гори“.

Регионален исторически музей – София

В Регионалния исторически музей – София на площад „Бански“ 1 от 12 до 22 часа може да се види „Сватбата“ – изложба, представяща традиционната сватба от Софийско с характерни детайли, градската сватба от края на ХIХ до средата на ХХ в. и как се е променила в периода на социализма.

В съботния ден ще бъде открита и Деветата годишна изложба „Археология на София и Софийско“, представяща резултатите от проучванията, извършени на територията на столицата и нейните околности през изминалия археологически сезон.

Филиалът на РИМ – София, „Триъгълната кула на Сердика“ на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16 е мястото на експозицията „Васил Левски в София и Софийско. 150 години памет и безсмъртие“. Изложбата акцентира върху дейността на Апостола по изграждането и укрепването на мрежата от революционни комитети на територията на София и близките околности.

Филиалът „Комплекс Антична Сердика“ на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 2 от 16 часа ще предложи детска игра с беседа, а от 17 до 21 часа – лекции и демонстрации, организирани от Школа за историческа фехтовка „Мотус“ и Сдружение за антични реконструкции Mos Maiorum Ulpiae Serdicae.

Изложбената зала „Архиви“ на ул. „Московска“ 5 от 18 до 23 часа ще е с отворени врати за документалната изложба „Велики дни – сломени дни“, посветена на 110 години от Балканските войни 1912 – 1913 г. Ще бъдат показани и оригиналните мирни договори.

Къщи – музеи

В къща музей „Никола Вапцаров“ на ул.“Ангел Кънчев“ 37, филиал на Националния литературен музей, от 19 и 21 часа са предвидени прожекции на филма „Фани Попова-Мутафова“ от поредицата „Непознатите“.

Друг от филиалите, къща музей „Пейо Яворов“ на ул. „Раковски“ 136, ще работи от 18 до 22 часа, като до постоянната битова експозиция ще бъдат допускани до 10 – 12 души едновременно.

Къща музей „Панчо Владигеров“ на ул. „Якубица“ 10 в столичния кв. „Лозенец“ ще работи от 17 до 23 часа. От 19:30 часа е концертът „Четири епохи на четири ръце“ на клавирно дуо „Атмосфери“ – Александра Дичева и Мила Михова. В програмата са Бах, Моцарт, Пуленк, Равел, Любомир Пипков, Юлия Ценова, Александър Йосифов. Еспозиционната зала на музея, където ще бъде концертът, е с капацитет 35 места.

Галерии

Националната галерия – Двореца, на площад „Княз Александър I“ 1 в събота е с работно време от 19 да 24 часа. Последният вход е в 23:30 часа. От 20 часа ще бъдат организирани тематични турове в изложбите „Чапкънов. Алхимикът“ и „Явор Цанев (1956 – 2014) – Метаморфози“.

Във филиала на Националната галерия – „Квадрат 500“ на площад „Св. Александър Невски“ могат да се видят експозициите „Николай Рьорих – 30 пейзажа от Хималаите“, „Атлантида“ на Нина Русева (живопис) и мултимедийната експозиция „Изповедта на Апостола“. От 20 часа ще има тематични турове в постоянната експозиция.

Галерията на Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6 от 19 до 24 часа ще приема посетители, дошли да разгледат „Галерии, колекции, творби“ – първата изложба от дългосрочен проект, насочен към популяризиране на колекциите на извънстоличните галерии в България. Поредицата се открива с галериите в Пловдив, Стара Загора, Казанлък и Сливен, представени чрез водещи образи от постоянните им експозиции.

Галерия „Академия“ на ул.“Шипка“ 1 посвещава времето от 11 до 22:30 часа на 75-годишнината на специалност „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия. Изложбата включва работи на бакалаври и магистри от последните 5 години – плакати и творби от областта на визуалната комуникация, визуалната фантазия, шрифта и калиграфията. В изложбата има и интерактивна част, създадена от студентите в областта на екранната графика и уебдизайна.

Галерия „Синтезис“ на бул. „Васил Левски“ 55, профилирана за постижения на фотографското изкуство, от 10:30 до 22:30 часа е отворена за посетители на изложбата на Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу „Дългият път“. Те са сред големите имена в световната фотография, а работа им е показвана на места като музея за съвременно изкуство „МоМА“ в Ню Йорк и Барбикан център в Лондон. Двамата британски фотографи споделят личния и професионалния си живот повече от 30 години, а изложбата показва паралелно проекти на всеки от тях, заснети в различни страни. От 15 часа в галерията ще има тур, по време на който гостуващите автори лично ще разкажат за работата си.

Галерията на Гьоте-институт България, на ул. „Будапеща“ 1, от 10 до 22 часа представя изложбата „Творческо безсилие“ – резултат от 10-дневен пленер в крайморското село Варвара на Димитър Шопов, Алина Папазова, Александра Ласкова и Вълко Чобанов. По време на престоя си там четиримата художници измислят съвместно бордова игра с многозначителното име „От „Кристал“ до documenta“. Със своя иронично-саркастичен подход тя показва пътя на съвременния локален артист през познати градски паркове, галерии, институции и общуването със съвсем реални хора в името на едно успешно творческо CV. Играта може да бъде играна от всеки посетител на галерията през целия ден, а в 18 часа ще има демонстрация.

По повод Нощта на музеите Френският институт в България, който е сред съорганизаторите на събитието в София, заедно с Министерство на културата и Столична община, отваря също вратите си на площад „Славейков“ 3. Медиатеката ще представи подбрани преживявания във виртуална реалност. Посетителите могат да се потопят в атмосферата на Париж, като разгледат виртуално Сена, Айфеловата кула, Кметството, музея „Орсе“, църквата „Свети Юсташ“, операта „Гарние“, както и да полетят в Космоса с френския астронавт Тома Песке.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *