Новините Сега

Новините Сега

България Новини

Християн Пендиков скоростно получи българско гражданство

Spread the love

Секретарят на българския клуб в Охрид „Цар Борис III“ Християн Пендиков получи българско гражданство на официална церемония в президентството. Вицепрезидентът Илияна Йотова му връчи лично документите за самоличност с думите, че „от днес ще се ползва от защитата на българската държава“.

„От днес ставаш гражданин и на ЕС. В основата на българската Конституция е вярата в човешките ценности, в равноправие, търпимост и справедливост“, каза Йотова.

В началото на годината Пендиков бе пребит в Охрид, като според него това се дължи на българското му самосъзнание. Той бе транспортиран в София, където получи медицинска помощ. В Охрид вече започна делото срещу Илия Спасески по обвинение, че е причинил тежка телесна повреда от омраза.

Още по темата:

Как Скопие и София стигнаха пак дотук и кой печели от това?

След церемонията Пендиков каза, че сега се чувства по-спокойно и защитен. Той съобщи, че В Северна Македония всекидневно получава заплахи за живота си.

„В Македония има още много българи, които се борят за нашата кауза, и те също трябва да получат българска защита и българско гражданство“, каза той.

Йотова допълни, че очаква извинение от Северна Македония.

„Всеки, който е подал молба за българско гражданство по произход, получава такова, ако са налице всички условия по нашето законодателство. С последните изменения в закона процесът трае около 2 години. Лично аз смятам, че тези срокове трябва да бъдат оптимизирани“, каза Йотова.

Тя посочи, че Северна Македония няма да започне реални преговори за присъединяване към ЕС, ако не включи българите в конституцията си.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *