Новините Сега

Новините Сега

Новини Свят Шоу

Страните от Г-7 се обявиха за регулация на изкуствения интелект

Spread the love

Tрябва да сe приеме специална регулация на изкуствения интелект (AI), която да е базирана на рисковете. За това се разбраха министрите на дигитализацията на страните от групата на седемте развити държави (Г-7). ЕС също бърза да въведе регулация на изкуствения интелект, за да наложи правила върху употребата на инструменти като ChatGPT.

Регулирането трябва да “запази отворена и благоприятна среда“ за развитието на AI технологиите и да се основава на демократичните ценности, казаха министрите от Г-7 в съвместно изявление, публикувано в края на двудневната им среща в Япония.

Споразумението задава общата посока за това как големите държави ще управляват AI на фона на опасенията за сигурността на обществата.

“Заключенията от тази среща на Г-7 показват, че определено не сме сами в това“, каза изаместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер пред Ройтерс.

Правителствата обърнаха особено внимание на популярността на инструменти за изкуствен интелект като ChatGPT. Ччатботът, разработен от OpenAI и подкрепен от Microsoft, се превърна в най-бързо развиващото се онлайн приложение в историята от пускането му за масова употреба през ноември.

Чужди сили

“Планираме да свикаме бъдещи дискусии на Г-7 относно генеративния изкуствен интелект, които биха могли да включват теми като управление, как да защитим правата на интелектуална собственост, включително авторските права, насърчаване на прозрачността, справяне с дезинформацията“, включително манипулиране на информация от чужди сили, се казва в изявлението на министрите от Г-7.

Италия, която е член на Г-7, забрани употребата на ChatGPT през миналия месец, за да разследва потенциалното нарушение на правилата за защита на лични данни.Италияотмени забраната в петък, но действията на правителството в Рим вдъхновиха други европейски регулатори да започнат проучвания.

В четвъртък законодателите на ЕС постигнаха предварително споразумение по нов проект на предстоящия европейски Закон за изкуствен интелект, включително мерки за защита на авторските права за генеративния изкуствен интелект.

Вестагер коментира, че ЕС ще постигне политическо споразумение тази година относно законодателството за изкуствения интелект. Ще има задължения за етикетиране на изображения или музика, генерирани отизкуствен интелект, което ще помогне за справяне с авторските права и образователните рискове.

Междувременно Япония, която председателства на Г-7 през тази година, обеща подкрепа за публична и промишлена употреба на изкуствения интелект.Япония се надява да накара Г-7 „да се споразумее за гъвкаво или гъвкаво управление, а не за превантивна, всеобхватна регулация“ върху AI технологията, каза министърът на индустрията Ясутоши Нишимура в петък преди разговорите на министрите.

„Паузата (развитие на AI) не е правилният отговор – иновациите трябва да продължат да се развиват, но в рамките на определени предпазни огради, които демокрациите трябва да поставят“, каза Жан-Ноел Баро, френски министър на цифровия преход, пред Reuters

Франция ще предостави някои изключения за малки AIразработчици, съгласно предстоящия регламент на ЕС.

Освен опасенията за интелектуалната собственост, страните от Г-7 признаха рискове за сигурността.

“Генеративният AI… произвежда фалшиви новини и може да има разрушително въздействие върхуобществото, ако данните, на които се основава, са фалшиви“, каза японският цифров министър Таро Коно на пресконференция след споразумението.

Япония ще бъде домакин на срещата на върха на Г-7 в Хирошима в края на май, където министър-председателят Фумио Кишида ще обсъди правилата за изкуствения интелект със световните лидери.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *