Новините Сега

Новините Сега

България Новини

ВЕИ централи vs бизнес относно тавана на приходите от сделки с ток

Spread the love

Производители на електроенергия по екологичен начин се обявиха против претенциите на работодателските организации за намаляването на предвидените от правителството и парламента тавани на цената на електроенергията от различните електроцентрали, над които приходите от продажба ще се внасят във фонда „Сигурност на електроенергийната система“ и трябва да се изразходват за подпомагане на потребителите, за енергийна ефективност и нови възобновяеми енергийни източници.

Тези тавани са функция от приет от Европейската комисия регламент, който България е длъжна да приеме какъвто е до 1 декември. Според европейския документ таванът е 180 евро на мегаватчас или около 360 лв. Сходни са разчетите и на проект на постановление на Министерския съвет, пуснат на обществено обсъждане и вкаран и в корекции в Закона за корпоративното и подоходно облагане, които бяха обсъдени във вторник на заседание на бюджетната комисия, но решение за тях не бе взето, а бе оставено за окончателно гласуване в пленарна зала. В сряда се очаква и правителството да одобри таваните, над които ще се вземат свръхприходите на производителите на ток, но срещу тях миналата седмица се обявиха от Асоциацията на организациите на работодателите в България. Според бизнеса предвижданите от държавата тавани трябва да са по-ниски, за да се събират повече приходи за помощи за предприятията и домакинствата. И докато за бизнеса компенсации заради високите сметки за ток има от миналата есен, за домакинствата такива няма с аргумента, че са на защитения пазар и там цената на електроенергията този юли се повиши едва с 5 процента, за разлика от поскъпванията на свободния пазар. Сметките за парно обаче се повишиха средно с 26 процента, при газа цените вървят нагоре-надолу според пазарната конюнктура.

Според предложенията и на правителството, и на парламента 350 лв./МВтч ще е цената за въглищните централи и ВЕИ производителите, които продават енергията си на свободния пазар, като за ТЕЦ ще се добавя и стойността за парникови емисии. Над нея ще се изземат постъпленията до края на юни 2023 г.

За АЕЦ „Козлодуй“ таванът се предвижда да е 180 лв./МВтч. За ВЕИ централи с договори за премия се запазват преференциалните цени. Извън отнемането на свръхприходи остават ВЕЦ на държавната НЕК и Мини „Марица изток“.

Бизнесът обаче смята, че таваните трябва да са между два и три пъти по-ниски от предлаганите и те трябва да засягат и хидроцентралите на НЕК, и държавните мини.

Срещу виждането на работодателите се обявиха Българската ветроенергийна асоциация – БГВЕА, Асоциация „Хидроенергия“ и „Съюз на производителите на екологична енергия – СПЕЕ БГ“. Те обявиха, че подкрепят предложените от изпълнителната и законодателната власти тавани, защото те отразяват максимално точно еврорегламента за тавана от 180 евро/МВтч.

Асоциациите са на мнение, че приемането на по-нисък таван ще застраши функционирането на целия енергиен сектор в страната и ще принуди редица производители да преустановят работа или да намалят драстично обема на производство. „Това от своя страна би влошило инвестиционния климат в сектора и ще постави страната в неравностойно положение в сравнение с останалите страни от ЕС. Българската енергетика ще загуби своята конкурентоспособност, както и стимулите на участниците на пазара да продължат да инвестират и да поддържат в техническа изправност съоръженията, които експлоатират“, посочва се в позиция на трите организации.

Те припомнят, че през последните години на ВЕИ производителите бяха прекратени дългосрочните договори, по време на пандемията от Covid-19 са работили на или под себестойността си е ни са получавали компенсации заради тези утежняващи работата им фактори.

Затова според тях при налагането на по-нисък таван на приходите на зелените електроцентрали поражда опасност те да спрат работа, което ще намали възможностите за балансиране на системата. Това ще се отрази и в чувствително намален дял на възобновяема енергия в България, посочва се още в позицията.

Организациите подкрепят предложените тавани от правителството и парламента и настояват, че те са релевантни на еврорегламента.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *