Новините Сега

Новините Сега

Новини Свят

Италия ще национализира рафинерията на „Лукойл“ в Сицилия

Spread the love

Нефтопреработващият завод ISAB в град Приоло в Сицилия, който принадлежи на руската компаиня „Лукойл“, минава под контрола на италианските власти. Оокночателното решение за това ще бъде взето от правителството на заседание в четвъртък, предаде изданието „Република“.

То отбелязва, че заводът е най-важната петролна рафинерия в Италия и не него се падат около 20 процента от нефтопреработвателните мощности в страната. Проектът за национализацията му е дело на министрите на икономиката Джанкарло Джорджетии на предприемачеството Адолфо Урсо.

от 5 декември, когато в сила влиза европейското ембарго срещу вноса на руски петрол в Европейския съюз, заводът на „Лукойл“в Сицилия няма да може да получава сорт Уралс. Това застрашава работните места на над 10 хиляди души, но ако рафинерията мине под контрола на италианската министерство на финансите, ще стане възможна покупката на петрол от други държави.

Италианските власти до последно не искаха да национализират предприятието и смятаха намирането на чуждестранен инвеститор за най-доброто решение. Интерес към предприятието прояви американската „Кросбридж Енерджи партнърс“ (Crossbridge Energy Partners), но „Лукойл“ се усъмни в нейната платежоспособност и отмени сделката, според източници на „Файненшъл таймс“.

Заводът ISAB се смята, че е третият по големина в Европа по обем преработка на петрол. „Лукойл“ придоби 49 на сто от предприятието през 2008 г., а по-късно изкупи и останалите дялове. Допреди войната в Украйна рафинерията получаваше до 40 процента от суровината за преработване от Русия. След това обаче минава изцяло на руски нефт, като твърденията са, че банките кредитори престанали да издават гаранции за покупка на суровина от други доставчици, пише руското издание „Москоу таймс“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Generated by Feedzy