Новините Сега

Новините Сега

Новини

ЕБВР ще избере как България да съхранява електроенергия

Spread the love

България подписа в петък две споразумения с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за консултации по два енергийни проекта, които са част от плана за възстановяване и устойчивост – за изграждането на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ) и съхранението й и за национална инфраструктура за съхранение на електрическа енергия от ВЕИ (RESTORE). Документите са били подписани от министъра на енергетиката Росен Христов и първия вицепрезидент на ЕБВР Юрген Ригтеринк, съобщиха от българското ведомство. То отбелязва, че и двата проекта са от изключителна важност за осигуряване на възможностите за включване на новите ВЕИ мощности.

В прессъобщението не се посочва докога финансовата институция ще извършва анализите, нито детайли за проектите. Описанието им обаче съответства на два проекта от включените в одобрения миналата година от Еврокомисията План за възстановяване и устойчивост, който обаче служебното правителство трябва да предоговори заради въглищните централи. Когато през февруари депутатите възложиха тази задача на кабинета, те решиха също така, че трябва да отпаднат намеренията за изграждане на парк от батерии за съхранение на електроенергия, чиято цена бе 1.6 млрд. лв. Отказ получи и проектът за 1.4 ГВ нови ВЕИ мощности със собствени батерии за съхранение на ток и идеята за геотермална електроцентрала спредвидено еврофинансиране от близо 670 млн. лв. Даден беше и мандат на правителството за пренасочване на тези пари за батерии за съхранение на ток за лични и бизнес нужди, за развитие на енергийната мрежа и за саниране.

Проектът за парка от батерии за съхранение на ток фигурира във все още непроменения план за възстановяване именно като RESTORE. В съобщението на енергийното министерство обаче се посочва, че според подписания вариант на споразуменията ЕБВР ще прави обстоен анализ на всички съществуващи технологии за съхранение на енергия и ще определи най-подходящите за България. Не се казва обаче кога се предвижда да стане това

„След това ще организира търгове за две системи за доставка „до ключ“, т.е. цялостно проектиране, доставка на оборудване, изграждане и пуск в експлоатация. Това ще осигури максимални ползи за българската енергийна система от планирания капацитет за съхранение“, пише в прессъобщението.

В него се цитира служебния министър на енергетиката, според когото „широкият обхват на заданията гарантира максимална защита на публичния интерес, докато в същото време безспорния капацитет на ЕБВР, която на практика е ангажирана по-плътно в целия процес на реализация на проектите, ще се използва в пълна степен.

Не е ясно между какви технологии за национална мрежа за съхранение на ток ще проучва ЕБВР, но през януари Христов представи 30-годишна визия на служебния кабинет за развитието на енергетиката, в която се предвижда изграждането на подземна ПАВЕЦ за 9 млрд. евро и рехабилитацията и разширяването на „Чаира“ за 200 млн. евро с пари от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Още през ноември 2022 г. енергийният министър представи пред енергийната парламентарна комисия през ноември 2022 г. идеята си за подземно хранилище на енергия под формата на газ, водород, вода за производство на ток и въглеродни газове.

На същото това заседание от думите на Христов се разбра, че България не иска ЕБВР да ѝ е консултант по плана за възстановяване, защото налагала едностранни условия и не давала гаранции за качеството на услугите си. Тогава министърът дори каза, че поради тази причина държавата ще преговаря със Световната банка (СБ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за консултации по проектите по ПВУ, но подписаното сега споразумение с ЕБВР показва, че все пак е постигнато разбирателство.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *