Новините Сега

Новините Сега

България Новини

Георги Папазки купи Телефонната палата от Васил Божков за 22 млн. лв.

Spread the love

Емблематичната за София сграда на Телефонната палата вече е без възбрана и с нов собственик. Бизнесменът Георги Папазки, който е действителен собственик на една от големите компании за онлайн залози Winbet („Уин бет“), е купил сградата за 22 млн. лв. от фирма в ликвидация на бившия хазартен бос Васил Божков. Това става ясно от правната система на Софийския градски съд по делото за несъстоятелността на „Ню Геймс“ и се потвърждава от документи в Имотния и в Търговския регистър.

Сделката е станала на 30 декември 2022 г., като възбраната е премахната. Около 20 млн. лв. са постъпили в масата на несъстоятелността на фирмата, която в миналото организираше закритата лотария на Божков – „Ню Геймс“.

През 2017 г. Васил Божков купи от БТК („Виваком“) Телефонната палата чрез дружеството „НГ Пропърти“ (собственост на „Ню Геймс“) за 17.3 млн. евро (33.8 млн. лв.). Божков, който бе и крупен колекционер на антики и картини, възнамеряваше да превърне палатата в музей.

„Придобиването на сградата, която е неделима част от паметниците на културата в столицата е продължение на дългогодишните интереси и инвестиции на г-н Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България“, се казваше тогава в съобщение на „Нове Холдинг“. Идеята беше палатата да бъде „дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство“.

Всичките му планове рухнаха, след като в началото на 2020 г. прокуратурата започна разследване срещу него, но Божков вече бе забегнал в Дубай.

След като призна, че за пет години е спестила близо 700 млн. лева такси и данъци на хазартните фирми на бизнесмена, държавата се разбърза да му отнема лиценза и да въвежда държавен монопол върху лотариите. В същото време колекцията му от антики бе брутално иззета от прокуратурата.

Според съобщенията на държавното обвинение конфискуваните предмети (6778 броя по данни на прокуратурата) са предадени за съхранение в Националния исторически музей към Министерството на културата и Националната художествена галерия, докато бъде назначена международна експертиза, която да удостовери тяхната автентичност и цена.

Досега няма данни това да е направено. От държавното обвинение отказват всякаква информация за делото срещу Божков. Самият той неведнъж е казвал, че открива на черния пазар предмети от собствената си колекция.

Телефонната палата на ул. „Гурко“ 2-4 е създадена през 1949 г. по проект на архитектите Станчо Белковски и Борис Йолов. Шестетажната сграда с обща площ 17 401 кв.м. е паметник на архитектурата.

В разгара на скандала преди три години, след който Божков се сдоби с 19 обвинения, а лотариите му бяха закрити, бизнесменът публично обяви, че палатата е под възбрана. По думите му възбраната е била наложена заради невнесен ДДС „от евентуалните бъдещи приходи от продажба на билети от все още несъществуващия и вече запориран музей“.

Впоследствие възбраната остана заради започналото производство по фалита на „Ню Геймс“, което се точи вече трета година, а кредиторите, сред които хора с неизплатени награди от лотарията, все още не са удовлетворени.

Ликвидаторът на „НГ Пропърти“ адв. Емил Димитров потвърди пред Mediapool за сделката. Той каза, че сумата от продажбата на имота вече е преведена на „Ню Геймс“.

„Сделката е осъществена съобразно закона, чрез преговори, на база експертни оценки и след одобрение на съда по несъстоятелност. Стойността на сделката е определена от експертни оценки, базирани на състоянието на имота“, каза Димитров. Той коментира и въпроса защо цената при продажбата на палатата е по-ниска от тази, на която „НГ Пропърти“ я е купила през 2017 г. „Причината беше състоянието на имота, наличието на 4 броя възбрани върху имота и това, че дружеството е включено в списъка „Магнитски“, каза адв. Димитров.

През 2021 г. финансовото министерство на САЩ включи Васил Божков и компаниите му в санкционния списък „Магнитски“.

Купувачът на Телефонната палата е дружеството „ГПП Мениджмънт“, създадено през май 2022 г., с едноличен собственик Георги Папазки. Той е действителен собственик на един от големите играчи в онлайн залаганията – компанията „Winbet“ („Уин бет“). Георги Папазки е брат на врачанския бизнесмен Валтер Папазки. Синът на Валтер Папазки – Александър, е съдружник в друг сравнително нов сайт за залози – Inbet.com. Собственик на „Инбет Онлайн“ е „Инбет Груп“, където съдружник през друга фирма е 25-годишният Александър Валтер Папазки.

Купувачът: Палатата ще се превърне в многофункционална сграда

„Покупката се извърши след заличаването на четири възбрани наложени от държавата, с одобрението и под надзора на компетентния български съд в открито производство по несъстоятелност и ликвидация на предишния собственик и съобразно указанията на синдика“, казаха от купувача в позиция до Mediapool.

Плановете на инвеститора предвиждат да се укрепи конструкцията, тъй като в момента не отговаря на съвременните земетръсни норми. От години сградата е оставена без поддръжка и по тази причина се превръща в опасна за живота и здравето на българските граждани.

„Намеренията ни съгласно бъдещото предназначение на сградата предвиждат тя да се превърне в многофункционална сграда, като същевременно се запази историческото й излъчване. Наред с това сградата ще обогати културния облик на централната част на столицата. Инвеститорът държи изключително много на ландшафта и при изграждането на сградата ще го обогати в максимална степен“, посочиха още от „ГПП Мениджмънт“.

„Сигурни сме, че след въвеждането на новия проект в експлоатация жителите и гостите на град София ще се радват на автентична европейска сграда, която да посещават с удоволствие“, добавиха оттам.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *