Новините Сега

Новините Сега

Начало Свят Шоу

Как някогашният криптотитан До Куон стана беглец

Spread the love

Компанията на Куон създава стейбълкойна TerraUSD, който се срина през 2022 г.

До Куон, основател на Terraform Labs. Снимка: Woohae Cho/Bloomberg

Южнокореецът До Куон нашумя като един от големите лидери в криптосектора. Неговата компания Terraform Labs Pte, която съосновава през 2018 г., създаде стейбълкойна TerraUSD, който трябваше да поддържа постоянна стойност от 1 долар чрез сложна комбинация от алгоритми и стимули за трейдърите, включвайки сестринския токен Luna. Тяхната обща стойност скочи до над 60 млрд. долара, докато доверието в системата не се изпари през май 2022 г., което отблъсна инвеститорите. Четири месеца по-късно никой не знаеше къде се намира Куон, след като Южна Корея издаде заповед за ареста му по обвинения, включително нарушения на Закона за капиталовите пазари. Той отрече да е извършил нарушение или да е „бягал“. Впоследствие обаче Куон попадна в списъка с издирвани на Интерпол и в крайна сметка беше арестуван в Черна гора по-рано този месец. САЩ, които също повдигнаха обвинения срещу него, както и Южна Корея, искат той да бъде екстрадиран, пише Bloomberg.

1. Кой е До Куон?

31-годишният Куон напуска Станфордския университет през 2015 г., където учи компютърни науки, става ясно от неговия профил в LinkedIn. Работи последователно в Apple Inc. и Microsoft Corp. а след това, както сам се изразява, пада „в крипто заешката дупка“.
Куон съосновава Terraform Labs през 2018 г., превръщайки се в един от многото млади програмисти, които виждат блокчейн технологията като врата към финансовата революция. Неговият проект за създаване на стабилна цифрова валута, или още стейбълкойн, извън масовите финанси и регулаторите привлича легион последователи, но също и критици, които казват, че това е обречена схема на Понци. На моменти нахален и борбен, Куон опонира на скептиците онлайн, изтъквайки пред един критик, че общността на Luna не е толкова „бедна, колкото твоя разорен задник“. През май 2022 г., когато проектът му се разпадна, той каза, че е „съсипан от болката, която моето изобретение причини на всички вас“. Куон се подиграва на хората, които смятат, че се укрива, изтъквайки, че не бяга от известно време, а трябва да изгори малко калории.

2. Какво се случи със стейбълкойна TerraUSD?

TerraUSD, алгоритмична стабилна монета, и нейният сестрински токен Luna се сринаха през май 2022 г., след като стойността им нарасна значително по време на криптобума от ерата на пандемията. TerraUSD не беше обезпечен с долари или други активи, а вместо това трябваше да струва 1 долара, защото можеше да бъде разменен за Luna на стойност 1 долар, като последният токен от своя страна трябваше да увеличи стойността си, тъй като мрежата на Terraform Labs ставаше все по-ценна. Популярността на TerraUSD нарасна, когато Куон стартира Anchor Protocol, който предлага впечатляващите 20% лихвен процент върху депозитите в TerraUSD. Но цялата идея се срина, когато доверието на инвеститорите се изпари на фона на разпродажбата на виртуални монети. На 7 май 2022 г. фиксирането на TerraUSD започна да поевтинява, първо до 99 цента, а след това до 60 цента. Накрая Токенът се срина под 50 цента.. Terraform Labs драстично увеличи предлагането на Luna, за да възстанови връзката, което доведе до спад на цената на последния токен, който някога струваше повече от 100 долара. Резервът на компанията в биткойни за няколко милиарда долара не успя да спре низходящата спирала: след няколко дни TerraUSD и Luna бяха практически без никаква стойност.

3. Как Куон се оказа беглец?

Сривът на TerraUSD разтърси дигиталните токени в световен мащаб, задълбочавайки проблемите на криптопазара, които унищожиха около 2 трлн. долара от стойността му спрямо пика от ноември 2021 г.
Това привлече вниманието на регулаторите от САЩ до Азия, както и правоприлагащите органи в Южна Корея, където около 280 000 души бяха закупили Luna. Адвокатите на инвеститорите на Luna подадоха жалби до южнокорейските прокурори, твърдейки, че Куон е участвал в измама и незаконно набиране на средства. На 14 септември 2022 г. прокурорите казаха, че е издадена заповед за арест на технологичния предприемач и на петима други по обвинения, включително нарушения на Закона за капиталовите пазари. Смяташе се, че Куон е в Сингапур, но градът-държава обяви на 17 септември, че той вече не е там. На 26 септември прокурорите казаха, че Интерпол е издал червена бележка – искане към полицията по целия свят да открие и арестува Куон, който също е лишен от южнокорейския си паспорт. През февруари тази година Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) обвини Куон и Terraform Labs в измама. Сингапурската полиция впоследствие каза, че е започнала разследване във връзка с компанията. На 23 март 2023 г. САЩ обвиниха Куон в организиране на дългогодишна измама с криптовалути.

4. Каква е защитата на Куон?

Terraform Labs отхвърли обвиненията на Южна Корея, заявявайки, че делото срещу съоснователя ѝ е станало „силно политизирано“. Говорителят на компанията каза в изявление, че прокурорите са действали несправедливо и че няма разумно основание да бъде обвиняван Куон в нарушение на националния Закон за капиталовите пазари, тъй като Luna не се квалифицира като ценна книга в тази рубрика. Дали Luna е обект на Закона за ценните книжа е ключов въпрос в случая и отразява по-широк въпрос, който длъжностни лица в световен мащаб задават за статута на токените. Фирмата отрече Куон да се укрива и каза, че той е в контакт чрез адвокати с агенциите, които са поискали да говорят с него. Куон и Terraform Labs все още не са коментирали делото на SEC, разследването на полицията в Сингапур или обвинението в измама от САЩ.

5. Какви са по-широките последици за криптосектора?

Последствията от краха на Terra вероятно предвещават регулации за стейбълкойните, за да се направи опит да се защитят по-добре купувачите. Инвеститорите също са по-предпазливи по отношение на децентрализираното финансиране, или DeFi, което се отнася до търговските практики и заемането на токени. В САЩ е изготвено законодателство, което ще забрани алгоритмичните стейбълкойни като TerraUSD за две години. В Южна Корея страстта на нацията към цифровите активи вече е охладена. По-общо казано, загубите от Terra оказаха натиск върху инвеститорите в крипто относно оценката на риска. Милиардерът Майк Новограц, чиято Galaxy Digital подкрепи Terraform Labs, нарече TerraUSD „голяма идея, която се провали“ и момент за взимане на поука относно управлението на риска в криптосектора.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *