Симеон Дянков: Бюджетният дефицит може да стигне 9-10%

Spread the love

Ако не се вземат мерки при приемането на Бюджет 2023, които трябва да са по-сериозни от „затягане на коланите“, може да се стигне до дефицит от 9-10%, прогнозира пред Нова телевизия в неделя бившият финансов министър Симеон Дянков.

За първи път от 25 години България има толкова голям дефицит в бюджета, коментира икономистът.

„Стана време за редовния бюджет за 2023 г. По закон той трябва да се приеме през април. Затова според мен финансовата министърка излезе с тези тревожни прогнози, по-емоционално, отколкото е редно“, каза още Дянков по повод изнесения доклад на Министерството на финансите, в които се твърди, че ако не се вземат мерки, може да се стигне до заем от Международния валутен фонд и има риск за курса лев – евро.

По данни на МФ, ако всички заложени до момента приходни и разходни политики продължат без промяна до края на годината, бюджетният дефицит ще достигне „чисто счетоводно“ 6.9%. Според Дянков обаче това дори е подценена прогноза, а той лично смята, че ще се стигне до около 9-10% дефицит, което би било много високо ниво.

По думите на икономиста има три стъпки, които трябва да се предприемат в сегашната криза – да се върне стандартната ставка от 20% ДДС за някои стоки и услуги, да се спрат енергийните помощи за бизнеса и да се види къде може големи групи разходи да се намалят.

„Служебното правителство избягва темата за спирането на енергийните помощи за бизнеса, защото се страхува бизнесът да не се обърне срещу кабинета и президентството“, смята Дянков. По думите му там отиват към 13 млрд. лв. за година, което ще е достатъчно, за да се покрие дефицитът. По данни на МФ подпомагането на бизнеса през 2022 г. е било в размер на 5.9 млрд. лв.

Според Дянков няма риск за валутния борд, но България се отдалечава от еврозоната. Икономистът смята, че двуцифрената инфлация ще остане поне до есента. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Generated by Feedzy