Маг.фарм. Димитър Маринов е новият председател на Фармацевтичния съюз

Spread the love

Магистър-фармацевт Димитър Маринов беше избран за председател на съсловната организация на фармацевтите – Българския фармацевтичен съюз.

Маринов, който е досегашният главен секретар на съюза, беше избран с 209 гласа на делегатите на конгреса. Той спечели в балотаж срещу магистър-фармацевт Венелин Сапунаров , който получи  130 гласа.

Общо пет бяха номинациите за председател на съсловната организация: Константин Качулев от регионалната колегия в Благоевград),  Аделина Любенова, Димитър Маринов и Венелин Сапунаров – и тримата от столичната колегия и проф. Илко Гетов от регионалната колегия в Бургас. Проф. Асена Сербезова, чиято кандидатура също беше издигната, си направи отвод.

Конгресът продължава с избор на членове на управителния съвет на БФС, главен секретар и председатели на комисии в мандат 2023 – 2026 г.

В първия ден от конгреса вчера бе приет отчета на ръководството на съюза. В мандата 2020 – 2023 за председател беше избрана проф. Асена Сербезова, която в края на 2021 година стана министър на здравеопазването и предаде ръководството на БФС на магистър-фармацевт Велина Григорова. Екипът на проф. Сербезова, без смени, продължи да ръководи фармацевтичния съюз.

В Българския фармацевтичен съюз членуват 6906 магистър-фармацевти от общо 28 регионални фармацевтични колегии.

За шестнайсет години (2007 – 2023) съсловната организация е провела  6 редовни и 1 извънреден конгрес. До момента председатели на БФС са били четирима магистър-фармацевти: магистър-фармацевт Мирослав Ненчев с два мандата 2007 – 2013 г.; проф. Илко Гетов, два мандата 2013 – 2020 г. проф. Асена Сербезова избрана за мандат 2020-2023. През 2021 Сербезова е първият фармацевт – министър на здравеопазването. Мандатът й като председател на БФС е довършен от и магистър-фармацевт Велина Григорова 2021-2023.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Generated by Feedzy