Изборът на кмет на „Красно село“ пак се спъна в политически препирни

Spread the love

След няколкочасови дебати, извънредни консултации, обвинения в непознаване на закона и политически престрелки Столичният общински съвет за втори път не успя да избере кмет на столичния район „Красно село“. Той трябва да го управлява до местните избори през есента, тъй като избраната преди повече от три години Росина Станиславова беше отстранена от поста, след като съдът постанови, че е била в конфликт на интереси.

В четвъртък общинските съветници се събраха извънредно, за да гласуват втори път по въпроса. Преди седмица изборът на районен кмет се провали, тъй като от „Демократична България“ и БСП предложиха общински съветници от групите си за поста. Според мнозинството от ГЕРБ-СДС и неофициалните им коалиционни партньори от „Патриоти за София“ това е в нарушение на закона, според който постът трябвало да се поеме от някой от заместниците на Станиславова. От опозицията обаче твърдят, че текстовете позволяват да се номинира и избере и общински съветник.

В същото време от ГЕРБ настояват, че именно „Демократична България“ трябва да посочи кой да управлява района до местните избори, тъй като отстранената Станиславова имаше подкрепата на формацията на вота през 2019 г. В последствие обаче от „Демократична България“ оттеглиха подкрепата си за нея след информация, че си е изплатила близо 10 000 лв. по подписан със себе си договор за управлението на европейски проект.

Заради липсата на решение, преди седмица беше насрочена извънредна сесия по въпроса за 16 март. Сега от „Демократична България“ отново, както и преди седмица, номинираха за районен кмет общинаря Борис Милчев. Те представиха и правно становище от доц. Наталия Киселова, която е преподавател по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в подкрепа на избора им да номинират общинар, а не някой от заместниците на Станиславова. Те не желаят да посочват някой от зам.-кметовете на района, тъй като са личен избор на отстранената кметица, а не хора от формацията. От „Демократична България“ призоваха мнозинството в лицето на ГЕРБ-СДС и „Патриоти за София“ да предложат кандидатурат ана някой от заместниците на Станиславова.

Тези аргументи обаче в крайна сметка не бяха приети от мнозинството. Така нито общинарят Борис Милчев от „Демократична България“, нито предложеният от БСП Николай Николов успяха да съберат достатъчно гласове, въпреки че имаше предложение някой от тях да бъде подкрепен и да се остави на съда да реши спора дали изборът е легитимен.

Стигна се и до гласуване на кандидатурите на всеки от заместниците на Станиславова – Веселин Кирев, Николай Веселинов и Албена Белянова. Никой обаче не събра нужните гласове.

И при техните номинации също имаше малка политическа драма. Още преди седмица беше обявено, че Станиславова е издала заповед, с която назначава за изпълняващ длъжността кмет на района Николай Веселинов. Той пък е внесъл в общинския съвет предложение общинският съвет да избере Веселин Кирев за управляващ района до изборите през есента. Правото на Веселинов да номинира някого за районен кмет се оспорва от мнозинството. В същото време част от съветниците в него смятат, че най-подходящ би бил изборът на третия зам.-кмет Албена Белянова. В четвъртък сутринта обаче Николай Веселинов подписал заповед за уволнението ѝ, която тя не приела. Така към момента няма яснота дали заповедта е в сила и дали Белянова въобще може да поеме района.

В крайна сметка, за да не се спира работата на администрацията, беше решено кметът Йорданка Фандъкова да назначи временен кмет на „Красно село“, който да управлява до 6 април. Тогава се очаква да е следващата сесия на общинарите по въпроса. Временният кмет ще бъде избран измежду заместниците на Росина Станиславова. А не е ясно дали към момента те са двама или трима. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Generated by Feedzy