Еврокомисарят Тиери Бретон не се притеснява от проруската позиция на Радев

Spread the love

„България има добър капацитет, за да увеличи значително производството на боеприпаси“, каза еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон в интервю за изданието „Политико“, ден след като бе на официална визита у нас. 

 

Той съобщи в интервюто, че у нас е посетил три класифицирани производствени обекта, сред които ВМЗ в Сопот. 

 

Според него е време да се премине от планове към действия, да се определят фабриките, които биха могли бързо да увеличат производството, техните нужди и капацитет, както и да се предвидят потенциалните затруднения по веригата за доставки. 

 

Същевременно еврокомисарят е окуражен от положителните сигнали от служебното българско правителство. Така той отговаря на въпрос дали има риск да се разчита на приятелски настроения към Русия български елит. 

 

Той не се притеснява за надеждността на страната ни, когато става дума за попълване на запасите от боеприпаси на държавите членки на ЕС.

 

Запитан от „Политико“ за „проруската позиция на президента Румен Радев“, Бретон отговаря: „Не виждам никакви специални политически рискове . Министърът на отбраната, който е много близък с настоящия президент, ме покани на това посещение“.

 

Българските фирми имат капацитета да увеличат доставките за настоящите си клиенти, които са страни от ЕС, смята комисарят. 

 

„Страните, които имат запаси от боеприпаси, ще могат да ги дадат на Украйна, а производителите ще могат да увеличат производството си, за да попълнят тези запаси. За мен бе много важно да получа тази гаранция“, допълва Бретон.

 

След България той ще посети Словакия, Чехия, Полша, Франция и Румъния. Това е част от неговата обиколка, в страни, които са в състояние да увеличат производството на боеприпаси.

 

Служебното правителство отказва нови траншове от директни военни доставки за Украйна. 

 

България не разполага с НАТО-вския 155 милиметров стандарт за снаряди, но има 122-милиметрови и 152-милиметрови артилерийски снаряди.

 

Българското производство също е насочено предимно към съветските калибри, така че в това отношение България трудно може да осигури попълване на резервите на останалите европейски страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Generated by Feedzy